Отидете към основна версия

8 Октомври, 2023 13:59, обновена 8 Октомври, 2023 13:59 19 558 176

Израел ликвидира лидера на „Хамас“

  • израел-
  • айман юнис-
  • хамас-
  • ивицата газа-
  • газа

Къщата му е била разрушена с ракета

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските медии съобщават за ликвидирането на един от лидерите на терористичната групировка „Хамас“ - Айман Юнис.

Според съобщенията терористът е бил убит при въздушен удар в ивицата Газа. Тялото на екстремиста е намерено под руините на къщата му. Извършен е бил изключително прецизен удар.

Израелските сили нанасят удари по позиции на „Хамас“ след вчерашното нападение на арабите. В Газа по последни данни са били убити 313 палестинци, а други 1990 са ранени. „Хамас“ от своя страна държи много израелски войници и цивилни като заложници.

Израел се опитва да установи пълен териториален контрол, но все още се водят ожесточени боеве. Проникването на бойци на „Хамас“ от няколко посоки е огромен провал за израелското разузнаване. Правителството на Нетаняху е изправено пред поредното си сериозно изпитание. Израел има може би най-големите и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток. Той разполага с информатори и агенти както в палестинските групировки, така и в Ливан, Сирия и други държави. И това не е всичко: израелските служби са се доказали с прецизни операции, убивайки на различни места по света врагове на Израел след внимателно проследяване. Затова е учудващо, че Израел допусна подобно нападение.

"Хамас" беше основана през втората половина на 1980-те години и още от самото начало е в опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Спори се дали "Хамас" не е била създадена дори с паричната подкрепа на израелското правителство, с цел да бъде противовес на ООП – сценарий, който и двете страни днес категорично отричат. За разлика от ООП, "Хамас" отрича правото на съществуване на Израел. Сегашният ракетен обстрел, на който е подложен Израел, значително надхвърля мащабите на всички предишни ескалации на насилие.

Израелската армия обяви, че си дава 24 часа, за да евакуира всичките жители на израелските населени места в близост покрай ивицата Газа. "Там сега се водят героични сражения за освобождаване на заложници", заяви говорител на израелската армия. "Нашата мисия за идните 24 часа е да евакуираме всички жители от района в близост покрай ивицата Газа", каза говорител на армията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи палестинското ислямистко движение Хамас, което предприе най-голямото си нападение срещу страната му. В телевизионно обръщение Нетаняху нарече Газа "град на злото" и се закани да отмъсти за този "черен ден". Израелският премиер призова жителите на ивицата Газа да напуснат анклава. "Ще действаме навсякъде с цялата си сила", предупреди той.

Междувременно стана ясно, че египетски полицай е убил израелски туристи и един египетски гражданин в египетския град Александрия. Атаката е станала на археологическия обект "Колоната на Помпей". Египет постигна мир с Израел преди десетилетия и години наред беше посредник в израело-палестинския конфликт. Но антиизраелски настроения продължават да се наблюдават сред египетското общество, особено в периоди на ескалация на напрежението между израелците и палестинците.

Днес ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ескалацията на напрежението. Палестинците настояват и за спешно заседание на Арабската лига. Нападението на Хамас беше осъдено от редица лидери и организации от цял свят, които засвидетелстваха солидарност с Израел. Но действията на Хамас бяха приветствани от Хизбула и от Иран.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 93 гласа.

Свързани новини