Отидете към основна версия

8 Октомври, 2023 17:05, обновена 8 Октомври, 2023 17:05 9 120 283

Израел обяви състояние на война

  • израел-
  • палестина-
  • война-
  • ивицата газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас

Израелските изтребители извършват "интензивни въздушни удари" срещу Хамас, обяви армията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелският кабинет по сигурността (обединяващ ключови министри, военни и ръководители на службите за сигурност и разузнаването) обяви състояние на война след атаките на палестинската екстремистка групировка Хамас, съобщиха израелските медии. За последно това се случи през 1973 година.

През последното денонощие 600 израелци са били убити. Стотици са жертвите и от палестинска страна. Обявяването на състояние на война ще позволи да се предприемат по-широкообхватни военни стъпки, се пояснява от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От офиса на премиера допълниха, че войната, която от вчера отне живота на стотици хора и от двете страни, е била наложена на Израел от убийствената терористична атака, предприета от Газа. Израелската армия каза, че нейните сили все още се бият с въоръжени лица от Газа на израелска територия този следобед, повече от 30 часа след първоначалната инвазия на въоръжени бойци през границата.

Висшето военно ръководство на Израел каза, че Хамас е отворил „портите на ада“ с нападенията си. Обявяването на война е взето в съответствие с член 40 (или алеф 40) от основния закон на Израел, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Израел няма писмена конституция, но така наречените основни закони изпълняват подобна функция. Или иначе казано, в момента Израел е в състояние на пълномащабна война и военното ръководство може да действа самостоятелно, докладвайки за решенията си само на политическото ръководство.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи палестинското ислямистко движение Хамас, което предприе днес най-голямото си нападение срещу страната му. В телевизионно обръщение Нетаняху нарече Газа "град на злото" и се закани да отмъсти за този "черен ден". Палестинските власти, от своя страна, днес поискаха да бъде свикано извънредно заседание на Арабската лига на ниво външни министри. Искането за заседанието е отправено на фона на "бруталната и продължаваща израелска агресия срещу палестинския народ, включваща ескалацията при щурмуването на джамията Ал Акса от хиляди заселници", се казва в изявление на палестинския посланик в Арабската лига Муханад ал Аклук.

Израелската армия обяви, че си дава 24 часа, за да евакуира всичките жители на израелските населени места в близост покрай ивицата Газа. "Там сега се водят героични сражения за освобождаване на заложници", заяви говорител на израелската армия. Израел има може би най-големите и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток. Той разполага с информатори и агенти както в палестинските групировки, така и в Ливан, Сирия и други държави. Поради това е и изненадващ провалът на израелското разузнаване да предвиди тази широкомащабна атака.

По-рано днес Израел елиминира един от лидерите на врага. Високопоставен представител на Хамас е бил убит при израелските удари по ивицата Газа, предприети в отговор на офанзивата на Хамас, подета срещу Израел. Трупът на Айман Юнис е бил открит днес под отломките на дома му в бежанския лагер Нузейрат. Къщата е била подложена на обстрел.

Хамас не признава Държавата Израел и е против договореностите от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, постигнати в средата на 90-те години на миналия век. Израел, от своя страна, продължава да окупира още повече палестински територии, заселвайки израелски граждани там и издигайки цели селища от нищото.

През 2005 г. Израел изтегли военнослужещите и гражданите си от Газа, но същевременно запази контрола си върху големи части от окупирания Западен бряг. Този ход обаче не осигури трайно мирно споразумение и ивицата Газа остана откъсната останалите палестинци на Западния бряг и почти изцяло изолирана от Израел и Египет, които контролират границите и крайбрежието ѝ. Палестинците често наричат Газа "затвор под открито небе". С право палестинците се чувстват онеправдани, защото израелската окупация през последните десетилетия не спря да се разширява, както и изселването на палестинци от собствените им земи.

Израелско-палестинският конфликт остава критичен въпрос, който има потенциала да преобрази геополитическия пейзаж далеч отвъд границите на Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 54 гласа.

Свързани новини