Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 09:31 5 644 83

Какво може противоракетната система на Израел?

  • израел-
  • пво-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • железен купол-
  • ракети-
  • iron dome

Какво може тази отбранителна система? Как функционира и колко струва?

Какво може противоракетната система на Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След нападението на Хамас срещу Израел в социалните мрежи отново се заговори за израелската противоракетна система "Iron Domе" ("Железен купол").

Как функционира "Iron Domе"?

Застраховка "Живот" за израелците - така наричат в социалните мрежи противовъздушната система "Железен купол". Тази отбранителна система се състои от радарна станция и контролен център, които засичат приближаващата опасност, например изстреляна ракета, веднага след старта ѝ и изчисляват нейната траектория. Всичко това се случва в рамките на броени секунди. Но и няма повече време, тъй като в зависимост от мястото в Ивицата Газа, откъдето е изстреляна ракетата, израелците имат между 15 и 90 секунди за намирането на сигурно скривалище.

Третият елемент на системата са установките за изстрелване на ракети. Една отбранителна единица разполага с три до четири такива установки, като във всяка една от тях има място за 20 прихващащи ракети. Отбранителна ракета се изстрелва обаче само ако съществува опасност приближаваща ракета да удари жилищен район. Във въздуха прихващащите ракети са управляеми и могат да променят траекторията си. Те не поразяват целта директно, а избухват в непосредствена близост до нея и така я ликвидират. Това обаче означава, че падащите отломки могат да причинят щети на земята.

Отделните отбранителни единици са мобилни и могат да бъдат местени от едно място на друго. Към 2021 година в Израел работят десет такива отбранителни системи. По данни на фирмата производител - израелската държавна оръжейна компания "Rafael Defence Systems", една такава батарея може да осигури защитата на средно голям град. Системата може да прихваща ракети на разстояние до 70 километра. Експерти са изчислили, че за да бъде покрита цялата територия на Израел, страната се нуждае от 13 противоракетни системи. За своята защита Израел използва и други системи - "Iron Domе" е предназначена да прихваща и ликвидира ракети с малък обсег на действие.

Колко ефективна е системата?

Производителят на системата ѝ дава 90 процента успеваемост. Пред агенция Франс прес шефът на противоракетната отбрана Моше Пател е заявил, че през последните десет години, откакто системата е на въоръжение, с нейна помощ са били прихванати над 2400 ракети. "Всяка прихваната ракета е можела да порази жилищен район и да причини тежки материални и човешки щети", се казва на сайта на израелските въоръжени сили.

Колко струва отбраната?

По данни в израелските медии всяка една от прихващащите ракети излиза около 66 000 евро. Това е и причината ракети да се изстрелват само при опасност от поразяване на жилищни райони. Системата е разработена с финансова помощ от САЩ. Междувременно американците са закупили от Израел две отбранителни системи "Iron Domе".

Автор: Ута Щайнвер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    99 25 Отговор
    Оказа се, че нищо не може.

    Коментиран от #2, #36, #42, #76

  • 2 Както Видя Цял Свят

    43 12 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    !!!!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 3 Украйнка на яхта в Созопол

    52 9 Отговор
    може само да гледа
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    66 11 Отговор
    Защитава от всичко,
    АКО НЯМА РАКЕТИ !
    Не защитава от нищо,
    АКО ИМА РАКЕТИ!
  • 5 Всяка про е безполезна

    50 8 Отговор
    Защото по целта могат да се пратят хиляди ракети едновременно и тогава прото не може да свали сички и целта е поразена
  • 6 Последния Софиянец

    64 28 Отговор
    Провал на Железния купол, Пейтриът и ИРИС.Само С400 се оказа добър.

    Коментиран от #16, #17, #45

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахол

    67 10 Отговор
    не забравяйте да смените украинските знамена с еврейски израелски

    Коментиран от #78

  • 10 Дедо ви...

    43 12 Отговор
    Какво може, нищо не може! Просят ракети от краварите за купола!!!
  • 11 Пич

    46 9 Отговор
    Традиционна тъпотия , и пълно неразбиране! Какво може тоя , какво може оня..... това е като удивително простото сравнение на този конфликт , с войната в Украйна , от подрастващите и недоучилите. Фитила , който е запален в близкия изток , върви към много по голямо буре с барут , от украинското буре ! И ако в Украйна , конфликта може да бъде контролиран , израелското буре с барут , има фитил като Хидра , когато бъде отрязан , изникват нови два фитила , когато отрежат и тях , изникват четири , и т.н. ! Израел беше създаден , колкото от САЩ , толкова и от Русия. Но се превърна в добър пример , как на някои , сметките излизат много криви !!!

    Коментиран от #21

  • 12 стоян георгиев

    52 8 Отговор
    Зеленски спешно призова Палестина да седне на масата за преговори и да не отвлича вниманието от Украйна.
  • 13 и да триете

    45 2 Отговор
    въпросът си стои: Кой може да организира нападение над Израел едновременно по въздух, земя и море? Кой?
  • 14 Даааааа

    10 54 Отговор

    До коментар #2 от "Както Видя Цял Свят":

    Абсолютно си прав! Зял свят видя провала на Русия в Украйна и Израел!
  • 15 Нещо като нищо

    25 6 Отговор
    Същото като "междузвездни войни" на Роналд Рейгън, сваля всичко с турболазери.
  • 16 Таки Брашнаров

    14 35 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Тоя С400 дето 2 броя дадоа фира в Крим ли?
  • 17 Онзи

    12 42 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Я се разкарай бре, с кюнци С-400 ли ще плашиш? Украинците ги трошат като клечки за зъби!
  • 18 Скрап купол

    22 6 Отговор
    Може да се хвали много, да струва скъпо и да върши работа колкото евтинджос системите. Останалото, какво не може, е дълго и напоително.
  • 19 Да кажа

    51 6 Отговор
    Целия свят видя,че прехваления Железен купол е една безполезна илюзия за милиарди долара! Също и остава въпроса за най-доброто разузнаване Мосад ,което също е прехвалено,резултатите са на лице! Това,което палестинците завзеха за два часа израелците не могат да си върнат за два дни! Искам да попитам Краварите видяха ли с какво оръжие са въоръжени палестинците-май от Украйна! А и за "върховните" израелски танкове -ГОРЯТ!

    Коментиран от #25

  • 20 на видеото

    8 10 Отговор
    всичко избухва . 100 процента .значи си сработва .оае могат да купят на израел ц 500 . една ракета не е 66 бона, а 16 бона . много по бързо сработва . отломки не падат върху сградите и системата е по евтина . оае имат пари . за командосите дето влязоха и отвлякоха местни е необходим друг подход . не щит . гранични войски . други .щом бързат с пушки и автомати да има срещу тях барикади . тежки картечници . снаиперисти . 90-100 взвода спец - като тюлени . да стоят по направление и да реагират . мир трябва . 1000 измрели не са много .
  • 21 геноцид

    24 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    Лека поправка , беше създаден от Великобритания със съдействието на Третия Райх .....

    Коментиран от #23, #31

  • 22 да си сложат на прозорците и покрива дом

    13 3 Отговор
    ашни про . като видят че лети към тях и я свлят ракетката ментето . 8000 ракетки ако ходят на един адрес по добре да се скрият в бомбоубежище .Елементарно .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Механик

    30 4 Отговор
    И какво толкова може?
    Видяхме я колко си може.
    Колкото до хазарите, те на всеки 100 години си изпросват тоягата и си я получават. После 100 години реват, че са "антисемитизиравани", докато на някой му писне от безчинствата им и историята се повтаря отново.
    п.п.
    Обърнете внимание, че не казвам "евреите", а "хазарите", които се еврейчат.
    Евреите са дали доста учени на тоя свят, докато хазарите са давали само смърт и разруха.

    Коментиран от #38

  • 25 факт

    29 3 Отговор

    До коментар #19 от "Да кажа":

    Какво да виждат, те знаят. Украйна беше само посредник при въоръжаването. Със сигурност Хамас разполага и с оръжие, произведено в България.
  • 26 "Железен купол"

    26 4 Отговор
    но вече ръждясъл и сам се е пробил!? Уж щит, а 5 хиляди ракети ги помляха.
  • 27 Дойче веле

    39 4 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 28 Турчин

    30 4 Отговор
    Железния Купол е добра система за отбрана но явно не може да се справи с голям брой ракети или умишлено беше позволено от Израел за да може да получат одобрението на Света за да унищожат изцяло Палестинците. Нечовешко е отношението на Израел който държи палестинците буквално в концентрационен лагер но това не оправдава зверствата извършени от Хамас към цивилни граждани в Израел. Както беше заявил и господин Ердоган "единвеното решение е независима палестинска държава" иначе тази рана ще продължава да кърви безкрайно.
  • 29 Каквото

    19 3 Отговор
    Са надробили това и ще сърбат
  • 30 Търновец

    10 8 Отговор
    Sky Ranger e Германска система порязаваща и дронове и снаряди и ракети, жалко че в България я нямаме, във височина е ефективна до 3.5 км а Железния Купол е по късно но по слабо копие на Немската. Т н. Хиперзвукови ракети за пръв път в САЩ с цел да преодолеят С 400 но около 30 секунди преди целта вече не са хиперзвукови и могат да бъдат поразени от Немската система. А Израелския Купол е срещу бавни ракети със стандартна балистична траектория и е много скъп
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 едно време

    16 3 Отговор
    една група палестинци дойде в бг и удари група от 5-6 добре облеченис много злато и долари израелци от групировка дошла да попечели от хазарт в бургас . за пръв път баретите не реагираха . после осъдиха 2 ливанци и погребаха останките на третия . тогава не се разбра защо арабите удариха точно тях . Без мотиви . Те са купували щита и със спечелените 30 процента на бургас в казиното . обаче не живяха дълго . през годините израел избиват нацисти от 2 световна война и учени от арабския свят . после лъжат . Това е племе . Воюващо . не е цивилизовано както е бг . при тях е нормално .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Съдейки...

    18 3 Отговор
    ..от последните два дена -> мега скъпа и почти толкова жалка, тоест неефективна.
  • 35 Моше

    18 2 Отговор
    Има качерствата на пробита поцинкована кофа.
  • 36 МОЖЕ ..МОЖЕ...😉.....

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    ГЛЕДАЙ РЕЗУЛТАТА ПО ВРЕМЕ
    НА,ДИРЕКТНО ПРЕДАВАНЕ НА
    ЗАДЕН ПЛАН ЗАД ЖУРНАЛИСТИТЕ
    КВО СЕ СЛУЧИ С ПАНЕЛКАТА ХАМАС😱....
  • 37 То се видя !

    20 5 Отговор
    Какво може противоракетната система на Израел?===== НИЩО ! Железният купол се оказа дървен и в САЩ логично си задават въпроса къде потънаха 100 милиарда военна помощ...
  • 38 Търновец

    10 4 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Бил съм на работа по проект във Fermilab кажете моля кои световни учени са Юдеи или Евреи, и какво са направили. Справка - Магнаурската книжовна школа в Константинопол е правена от Християни и беше пръв Европейски университет най големия математик на 20 век е професор Хилберт от университета в Кьонигсберг след 1945 закрит от Русите, откривателят на верижната реакция е професор Ото Хан, а главният конструктор на корабите Аполо дето закараха хора на Луната беше инж. Вернер фон Браун - и тримата са Германци и Християни.

    Коментиран от #43, #71

  • 39 Хахаха

    11 2 Отговор
    Рекламата важи докато не бъде използана системата след това срока на годност изтича
  • 40 Не е важно

    7 3 Отговор
    Какво може противоракетната система на Израел? Важното е какво НЕ може ! А аз ще ви кажа хора , че е толкова безполезна, че дори 10000 запалителни БАЛОНА при подходящ вярър капещи напалм или просто нафта със сяра могат да предизвикат пълен колапс и пожари в Израел...... да не говорим ако са милион ! Че какво може противоракетната система на Израел не знам но знам какво не може....
  • 41 Дааа

    5 1 Отговор
    Тя беше пробита,за малък брой ракети е ефикасна но ако изстреляните ракети са много едновременно се пробива
  • 42 Ердоган

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    Аркадаш, като видях как C400 опази рустия флот и щаба от 8 ракети и 20 дрона, се моля да не ми се налага да се пазя с С400 от 5000 ракети за няколко часа като Израел
  • 43 Не знам

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Търновец":

    Казвам само едно име и то говори достатъчно-Алберт Айнщайн,но мога да продължа..Откриватела на рентгеновите лъчи-Рьонтген,Опенхаймер и т.н....Не се излагай.

    Коментиран от #44, #59

  • 44 Гого

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Не знам":

    Нютон също е евреин

    Коментиран от #49, #61

  • 45 Турците щели да връщат С-400

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    обратно на руснаците, защото прехвалената система на Русия се оказа едно голямо решето! Да сте чули някъде да е свършила работа?
  • 46 Дамяни

    5 2 Отговор
    Ми явно много малко Може. Повече Реклама!!🤓
  • 47 Павел пенев

    8 4 Отговор
    Железен купол се оказа въздух под налягане. МОСАД и ШИНБЕТ се провалиха като водещи разузнавателни централи. Колониалния капитализъм и войнствен империализъм ще бъдат сринати от Русия и Китай, а корумпираната демокрация ще бъде захвърлена на бунището. Браво на народа на Палестина,който скоро ще има своя държава. Същото ще се случи и с кюрдите.
  • 48 учените мислят

    2 2 Отговор
    лесно . 4000 ракети едновременно . ок. една ц 300 хваща 30 цели едновременно и поразява иди дойди 50 в минута . 10 са 300 . 100 са 3000 . 130бр Ц300 Веднага свалят 4000 ракетки . това е . или 4000 дрона . Но в израелското сиво вещество 4 милярда са да прибере комисьонната . 150 зрк ц300 са около 650 милиона . това е . 6 пъти по евтино . ще видим . сега световния полицай ще гледа . ще тръскат извод , след извод .
  • 49 Гого

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гого":

    Защо е минуса...името е ИСАК Нютон...
  • 50 стоян георгиев

    7 2 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас.
  • 51 дрфтгъхуй

    12 1 Отговор
    Записвайте си, клоуни жалки:

    НИТО ЕДНА система в света НЕ МОЖЕ да се справи при обстрел с над 5000 ракети в рамките на по-малко от 2 часа...
    По всяка идваща ракета се изстрелват минимум 2 ракети за прихващане- това са 10 000 ракети като дори не обсъждаме цената им от над $65 000... Което прави скромните $650 000 000... Проблемът е чисто технологичен, обяснявам с груб пример:

    Имате общо 100 установки с ракети пазещи държавата, всяка установка има определена зона на покритие и е заредена с 20 ракети (за удобно смятане)- тоест имате 2000 ракети готови за изстрелване в ЦЯЛАТА държава... Палестинците атакуват с 5000 ракети зоната на действие на 20 установки- тоест 5000 срещу 400 ракети готови за стрелба... Презареждането отнема минимум 10 минути + боекомплекта е ограничен общо взето до 3 презареждания... Значи 400 ракети в установките + 1200 ракети в резерв- общо 1600 ракети... Изстрелват се по 2 към 1 цел- могат да свалят максимум 800 ракети, останалите 4200 ракети ще преминат...

    Това е простата математика- в такава ситуация просто количеството погребва качеството... И не е важна системата- ВСЯКО ПВО/ПРО ще капитулира в такава ситуация... Едни при 500 ракети, други при 2000, трети при 5000- НЯМА ШАНС да се удържи такъв масиран удар

    Коментиран от #56, #79

  • 52 Така така

    2 2 Отговор
    Да си прави реклама друго не може
  • 53 Ха ха ха ха ха ха

    7 2 Отговор
    Тази статия си е чист социален експеримент !
    Какво може ли ?
    Ами едно ОГРОМНО нищо....НЕ може !
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ха ха ха ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #51 от "дрфтгъхуй":

    Абе братле, що се мориш да пишеш и какво точно да записват ?!
    Това си е от поръчкавите статии които идват директно от посолството на фащ имащи за цел да надуят pr-a на Израел,че станаха не за смях ами направо за подигравка 🤣🤣🤣
    А реномето на Израел винаги трябва да бъде на 6+ дори когато плуват до шията в 💩....както винаги !!!

    Коментиран от #63, #65, #66, #68

  • 57 тенекиен купол се издъни

    4 2 Отговор
    Система тенекиен купол се провали напълно.Не става за нищо в реални бойни действия.Както и останалата им техника е един голям медиен балон.
  • 58 УдоМача

    2 2 Отговор
    Видя се, че нищо не може!
  • 59 Търновец

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Не знам":

    Опенхаймер не беше известен като учен a като административен директор на проекта за бомбата, Алберт Айнщайн беше личен приятел на Ротшилд и го подготвяха за президент на Израел, а неговата нова теория за гравитацията предизвиква иронично усмивки от атомни физици, един друг - Стивън Хокинг е продължение на Айнщайн - ние още не знаем какво е това "черна дупка" а Хокинг хвърли хипотеза за техния произход. Примерно професор Хилберт от Кьонигсберг е създател на многомерен функционален анализ - "Хилбертови Пространства" и е в основата на съвременната математика. Аз не казвам че няма Юдеи които да не да направили нещо полезно, само че в Съветска Русия цели катедри по математика и физика бяха само от Юдеи име Евреи както искате, но не защото нямаше талантливи Руси - Християни.

    Коментиран от #62

  • 60 Хвърчилото от село

    1 8 Отговор
    Косово се справи по-добре със сръбските терористи, отколкото Израел с иранските терористи! Всичко беше координирано от Кремъл!
  • 61 Търновец

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гого":

    Исаак Нютон е бил Англичанин и Християнин

    Коментиран от #64, #67

  • 62 Не знам

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "Търновец":

    Това ми е мисълта,не може да казвате,че най-талантливата раса е неука и глупава. Щом управляват света политически и финансово това говори,че са бих казал крачка напред и гении...друг е въпроса за какво използват своята гениалност, и дали всъщност не са ЗЛИ гении...

    Коментиран от #72

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Не знам

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Търновец":

    Английски евреин,името го показва прекрасно,или ИСААК Ви звучи английси...понеже на мен не!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Не знам

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Търновец":

    Аз също съм юдей,но преди всичко Месиянин (Християнин) и българин. Чак след това евреин!

    Коментиран от #70, #75

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Илиев

    4 2 Отговор
    Всичко от дойче веле е помия. Пълни глупости.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Инна

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Търновец":

    Николай Николаевич Семьонов е носител на Нобелова награда за химия за 1956 г. - за развитието на теорията на верижните реакции.
    През 1934 г.публикува монографията "химическа кинетика и верижни реакции", където обосновава съществуването на механизъм на верижна или разклонена верижна реакция.

    Коментиран от #74

  • 72 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Не знам":

    Аз цитирах три имена на Немци които са направили нещо значително за цял свят, да кажем поставили са крайъгълен камък, а цитираният от друг човек тук Исаак Нютън беше Англичанин Християнин, Опенхаймер беше довереното повече на Франклин Рузвелт и биде назначен за административен директор на проекта, а Алберт Айнщайн оглавява един печален списък - на хората подписали апел към Рузвелт да похарчи милиарди за да бъде САЩ първата страна с атомна бомба - много е погрешно онова уравнение за пълната енергия да се преписва на Айнщайн, просто богати хора в UK го готвеха за президент на Израел и световен водач на Евреите, чист Холивуд
  • 73 Евала

    0 1 Отговор
    Направо размазаха репутацията на С-400 и 500.

    Коментиран от #77

  • 74 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Инна":

    Нито отричам нито потвърждавам, за пръв път чувам името, мога да добавя че след 1917 млади хора от Съветска Русия бяха пратени в Европа и особено в Оксфорд и Кеймбридж и като се върнаха работиха по важни проекти. Със сигурност първата Руска Академия на Науките в Петербург беше изцяло от Немци поканени от Петър Велики а самия Петербург е правен от Италианци. Екатерина Велика - Немкиня покани хиляди Немци - около 90000 - освободи го от данъци и им даде земя и те направиха много за Русия, с през 1914 и през 1940 много от тях бяха избити по домовете им
  • 75 Търновец

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Не знам":

    Тук не говориме за вероизповедания и етноси, а някои хора твърдят че Евреите или Юдеите както ви е удобно да били най талантливи, и въобще най най, и аз просто питам какви основополагащи научни учения или какви крайъгълни камъни на научни или инженерни учения са правени от Евреи? И цитирам имената на трима Немци с огромен принос към научното развитие, аз не твърдя че няма талантливи Евреи - таланти и а навсякъде, Вие може би ме разбирате погрешно. Също твърдя че Немската система Sky Ranger е много по качествена от Железния Купол на Израел и ако Израел я беше купил много от Израелците сега щяха да са живи. Друг пример F 16 е много лош проект за България но ни беше натрапен от близки до Израел лобисти и то е защото IAI прави част от възлите

    Коментиран от #81, #83

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Пилотът Гошу

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Евала":

    Както се видя, нищо повече от останалите.... Пратят ли повече ракети и системата дига байряка. Нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #80

  • 78 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хахол":

    Поръчах си тоалетна хартия с краварското еврейското и като долар
  • 79 Пилотът Гошу

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "дрфтгъхуй":

    Много реален анализ. Също така и 20-те ракети на установка е вярно. Просто е неосъществимо за системата при такова масово обстрелване. Освен това е едно да мятат онези самоделки от Газа, друго да ползват управляеми ракети, както вече многократно бе споменато из западните медии. Това автоматично изключва мантрите за Fajr-3, 5 и М200. Някой определено не си е свършил работата, но това не значи, че горните етажи не са знаели и не са решили да го ползват за предтекст.... Нито ще е за първи път, нито за последен, евреите да жертват свои за целите си.
    За жалост десетилетия не се търси решение на проблема. Да очакват палестинците да се съгласят е все едно да очакват украинците да се съгласят за териториите. Зеленски да застава зад Израел при условие, че е в позицията на Палестина също показва многобройните стандарти в световната политика.
  • 80 Евала

    1 2 Отговор

    До коментар #77 от "Пилотът Гошу":

    До тука С-400 е двалила един руски Ил и един руски Су-35. Това е. Ако 7скаш разгледай ТАСС или РИА. Друго няма да намериш.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Не знам

    2 0 Отговор
    Относно немците те са "народа на инженерите , философите и поетите" -те така се самоопределят..аз бих добавил и музикантите - Хендел,,Бетовен,Моцарт,Вагнер и др. Винаги съм казвал,че 90% от значимите открития в света са дело на немци- ракети,подводници,реактивни самолети,ДВГ - ами то е без край...
  • 83 Не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Търновец":

    Коментар 82 е адресиран към Вас !