Отидете към основна версия

18 Октомври, 2023 20:25, обновена 18 Октомври, 2023 20:25 4 591 92

Джо Байдън: Зададох трудни въпроси на Нетаняху

  • израел-
  • сащ-
  • бенямин нетаняху-
  • джо байдън-
  • газа

Ние ще продължим да възпираме всеки участник, който иска да разшири този конфликт, заяви още американският президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън завърши днес краткотрайната си визита в Тел Авив, потвърждавайки ангажимента на САЩ към Израел след атаките на "Хамас", като каза, че Вашингтон ще направи всичко по силите си, за да гарантира сигурността на еврейската държава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън призова израелците да не се оставят да бъдат водени от гнева и заяви, че мнозинството от палестинците не са свързани с "Хамас".

Американският президент спомена, че палестинците също страдат.

В изявление след среща с израелските лидери Байдън каза, че ще поиска от Конгреса "безпрецедентен пакет" помощ за Израел.

Той направи сравнение с Холокоста по време на Втората световна война, когато каза, че Израел може да разчита на подкрепата на приятелите си.

"Няма да стоим настрана и да сме безучастни. Не и днес, нито утре, нито когато и да било", каза Байдън.

САЩ призоваха Израел да допусне хуманитарна помощ за Газа.

По-рано Байдън каза, че е задал на израелския премиер Бенямин Нетаняху "трудни въпроси" по време на днешната им среща в Тел Авив, на която двамата лидери са обсъдили хуманитарните нужди, военната помощ и обмена на информация за смятаните за изчезнали американци.

"Зададох трудни въпроси като приятел на Израел. Ще продължим да сдържаме всеки играч, който иска разширяване на конфликта", написа Байдън в социалната мрежа "Екс" (преди "Туитър").

Поставете оценка:
Оценка 2 от 38 гласа.

Свързани новини