Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 23:01 3 705 42

За Израел и Украйна - "Събуди се, Вашингтон", светът е в опасност

  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • израел-
  • хамас-
  • иран

Демократи и републиканци в Конгреса призовават от месеци Джо Байдън да изнесе важно обръщение към американците, в идеалния случай от Овалния кабинет, защо е от решаващо значение да продължим да подкрепяме Киев

За Израел и Украйна - "Събуди се, Вашингтон", светът е в опасност  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сега изглежда сякаш е било много отдавна, но едва миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън каза, че скоро ще се обърне към американския народ защо е "изключително в интерес на Съединените щати" Украйна да надделее в престъпната война на Русия срещу нея, пише Фредерик Кемпе, президент и главен изпълнителен директор на Atlantic Council.

Ужасяващата атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, довела до силното и недвусмислено изявление на Байдън за подкрепа за Израел тази седмица, изглежда ще остави Украйна на заден план за момента, заменена от война, която може да изглежда по-спешна.

Но разглеждането на тези войни като напълно различни една от друга би било грешка.

Когато Байдън направи речта си за Украйна, той трябва да разшири посланието си и да каже на американците и в същото време на нашите партньори по света, че заедно сме изправени пред най-голямата заплаха за световния ред от 30-те години на миналия век.

Общото между войните в Украйна и Израел е, че и двете са резултат от спонсориран от държава тероризъм. В случая с Украйна Русия действа нагло и директно. В случая с Израел Иран действа чрез Хамас и други. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза във вторник, че въпреки че няма преки доказателства, че Иран е участвал в планирането или изпълнението на атаката, той е бил "съучастник". Наистина тревожният мащаб и компетентност на атаките на Хамас не биха могли да се случат без финансирането, оръжията, обучението и разузнаването на Иран. А без задълбочаващото се партньорство с Русия и Китай Иран би бил далеч по-малко мощен играч.

Освен това руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин обявиха "партньорство без ограничения" преди нахлуването на Русия в Украйна. След това през март тази година те говориха заедно в Москва за намерението си да заменят глобалната система от правила и институции, създадена от Съединените щати и техните партньори след Втората световна война, с нещо по техен вкус.

Тогава Си каза на Путин: "В момента има промени, подобни на които не сме виждали от сто години. И ние сме тези, които движим заедно тези промени."

"Стратегическият и политически момент е, че завръщането на войната срещу Израел не е изолирано събитие", пише Wall Street Journal във водеща редакционна статия в понеделник под провокативното заглавие "Събуди се, Вашингтон". "Това е последната част от разпадането на глобалния ред, тъй като американската политическа воля и военното надмощие са поставени под изпитание."

Ан Епълбаум написа тази седмица в Atlantic: "Руското нахлуване в Украйна и изненадващата атака на Хамас срещу израелски граждани са както крещящо отхвърляне на основания на правила ред, така и възвестяват нещо ново. И двамата агресори са разработили сложна, милитаризирана, модерна форма на тероризъм и те изобщо не се извиняват или смущават от това."

Имайки предвид глобалните залози, демократи и републиканци в Конгреса призоваваха от месеци Байдън да изнесе важно обръщение към американците, в идеалния случай от Овалния кабинет, защо е от решаващо значение да продължим да подкрепяме Украйна.

Представители на администрацията сега казаха, че речта на Байдън за Украйна може да се наложи да изчака поне докато републиканците в Камарата на представителите изберат своя нов председател. Някои твърдят, че речта за Украйна трябва да изчака още повече, без да иска тя да бъде загубена на фона на нови опасения относно Израел, където ангажиментът на САЩ има по-дълги и по-дълбоки исторически корени.

Байдън не трябва да чака да произнесе речта си за Украйна и трябва да я разшири, за да свърже точките с Израел, като изясни, че и в двата случая международни престъпления се извършват от две държави, които трябва да бъдат държани отговорни. Той също така трябва да предупреди, че Китай, който подкрепя както Русия, така и Иран, може да избере да използва този момент като слабост на САЩ в Тихия океан, със специфична опасност за Тайван.

Също така би било подходящо време да подчертаем опасностите за националната сигурност, породени от нашите токсични политически разделения във Вашингтон. Малко малцинство републиканци в Конгреса почти успяха да закрият правителството. Отново малцинство - само осем републиканци, гласуващи с демократите - измести говорителя. Подобно малцинство може да застраши продължаващата подкрепа за Украйна, въпреки че мнозинствата както в Камарата на представителите, така и в Сената и сред американския народ продължават да подкрепят Украйна.

Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс, пишейки във Foreign Affairs, предостави обезпокоителния глобален контекст за тази вътрешна дисфункция, която при сегашната траектория ще се влоши още повече през изборната 2024 година.

"Сега Съединените щати са изправени пред по-сериозни заплахи за сигурността си, отколкото от десетилетия, или може би за първи път", пише той. "Никога досега САЩ не са се изправяла едновременно срещу четирима съюзнически антагонисти - Русия, Китай, Северна Корея и Иран - чийто колективен ядрен арсенал може след няколко години да бъде почти двойно по-голям от техния собствен."

Гейтс се тревожи, "че точно в момента, в който събитията изискват силен и последователен отговор от страна на Съединените щати, страната не може да даде такъв".

Може би има сребърна подплата в тази трагична седмица. Докато Уинстън Чърчил работи със Съединените щати за създаването на Организацията на обединените нации след Втората световна война, той каза известната си фраза: "Никога не позволявайте добрата криза да отиде на вятъра".

Реалността на войната в Израел, с ужасяващите образи на зверствата на Хамас, може да направи по-трудно за крайно малцинство да блокира пакети от държавни разходи, когато е ясно, че толкова много животи са застрашени. Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол (R-TX) представи идеята за пакет, който ще включва помощ за Израел, помощ за Украйна, "може би финансиране за Тайван и накрая финансиране за сигурността на границите. За мен това би бил добър пакет."

Съливан каза, че президентът ще отправи искане до Конгреса относно Израел и ще поднови искането си за Украйна, въпреки че не ги свързва.

Каквото и да прави Конгресът, е време лидерите на САЩ да погледнат по-всеобхватно на заплахата за световния ред. До миналия уикенд вътрешната политика на Израел беше още по-отровно разделена от тази на Съединените щати. Беше необходима атаката на Хамас, за да събере израелците, поне временно.

Надяваме се, че Съединените щати няма да се нуждаят от този вид сигнал за събуждане, преди да признаят, че заплахите за Украйна и Израел са свързани и че те изискват последователен, координиран и устойчив отговор.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вече буди на 70км

    53 6 Отговор
    Най-малко четири френски самоходни оръдия CAESAR са унищожени от нови модификации на Lancets
  • 2 Пан Зеленко

    48 6 Отговор
    Лошо ми е

    Коментиран от #33

  • 3 Фашингтон

    42 4 Отговор
    Ще дуФ@ суп@т@.
  • 4 Не мое да се дочете

    39 4 Отговор
    Всички знаем кой извършва геноцид в БИ.
  • 5 ТаУмВзе

    66 6 Отговор
    Соросоидчетата палят Войни, после се жалват Кво стана!
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    46 4 Отговор
    Това Галя от Козяк ли е?
  • 7 Сатана Z

    49 6 Отговор
    Ал Джазира съобщава, че в резултат на обстрела на базата Ат-Танф в окупираната територия на Сирия американците са претърпели загуби в личния състав.
  • 8 Последния Софиянец

    63 7 Отговор
    Иде нов световен ред.По справедлив.

    Коментиран от #19

  • 9 12343211

    53 3 Отговор
    На прост език... Фалирахме отваряте кисийте.
    Е да де, защото има лоши по света, та да ви пазим.
  • 10 Пламен

    51 3 Отговор
    Защо превеждате буквално, мисирки? "Сребърна подплата", сериозно ли? :D :D :D :D :D Това пасквилче струва точно толкова, колкото и некадърния му превод! xD
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Брейй

    76 5 Отговор
    аз си мислех , че общото между войните в Украйна и Израел е САЩ, а то се оказа, че били Русия и Иран.., и всички други които имат нефт и природни ресурси и не си ги дават.
    Гадни терористи такива !

    Коментиран от #15, #38

  • 13 Объркано Атлантиче

    49 3 Отговор
    За какво е този зор, обвинения и хаос:
    Общият дълг на САЩ достигна 33,650 трилиона долара, увеличение от 58 милиарда долара за 1 ден и 604 милиарда долара за един месец.

    Съединените щати харчат 20 милиарда долара само за дълг всеки ден. При тези темпове дългът на САЩ ще бъде 41 трилиона долара само за година.

    Този дълг няма как да се погаси.
  • 14 Фащ

    40 2 Отговор
    е единствената опасност...200 г., 200 войни.
  • 15 ...

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Брейй":

    ...важното е,че си го разбрал!
    На всеки се случва да се обърка...
  • 16 всоклмьз

    34 4 Отговор
    Антихристи, дните ви са преброени. Всички лисици дето си повдигнахте рога, сега ще бъдете унищожени без никаква милост от Бога Вседържител. Които с Иисус Христос воюва от Христос ще бъде и унищожен. Нищо не можете да направите. Мъките ви ще бъдат страшни. Украйна днес е гласувала че не е Православна и от днес са си антихристи, прочее никои да не тъгува за гибелта им. Гледайте.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Объркано Атлантиче

    53 6 Отговор

    До коментар #16 от "всоклмьз":

    Точно.
    Върховната Рада на Украйна официално забрани Украинската Православната Църква на първо четене
    Православието скоро ще бъде практически унищожено в Украйна. Официално. Неофициално те го унищожават активно от миналата година, унищожават църкви в търсене на „клетки на руския свят“, настройват служители на СБУ срещу свещеници, заменят православните молитви с католически, променят датите на празниците според западния модел и др.

    Планът на западните кукловоди в Украйна се „сбъдва”: ликвидиране на православието и преминаване към католицизма. Успоредно с това се промотират нови „религии“ като ЛГБТ, легализация на наркотици и т.н. Зеленски дори инструктира правителството да започне легализирането на еднополовите бракове.
    ..
    Звучи ни познато?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 😂........

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Нови":

    Забрави последният софиянец и истинският козлодуец
  • 21 Само

    34 2 Отговор
    Да питам, колко правово и демократично са завладели индианците и негрите,затова карма

    Коментиран от #24

  • 22 ........

    44 5 Отговор
    Не е зле да се събудите наистина.
    Някакви доскоро свободно си говореха за намаляване на населението,за да спирали Глобалното затопляне,а вие спахте.Пуснаха лабораторен вирус.Доказа се лабораторнкя му произход.Вие спахте.Сега понеже развихме имунитет разпалват войни вместо да призовават за мирно решение.Вие пак спите.
    Тези същите миналата година пускаха и статии как с ядрени бомби щели да намаляват Глобалното затопляне.Ако не се събудите скоро цялата планета ще сцепят с ядрени взривове.Събудете се!
  • 23 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    ДАНО
    РАЗУМЪТ
    НАДЕЛЕЕ
  • 24 Естествен Интелект

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Само":

    Заразени от шарка одеала - дадени фор фрии...

    Коментиран от #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Артилерист

    51 5 Отговор
    Няма по-нагли терористи от американците. В случая с Украйна извършиха кървав държавен преврат, поставиха на власт бандеровци, 8 години милитаризират държавата и подкрепят новите фашисти да нацифицират населението си, като го настройват срещу Русия и всичко руско, включително и избиването на 14 000 рускоезични донбасци, въпреки сключените Мински споразумения. Израел винаги, при всички обстоятелства, е бил под опеката на САЩ. Израел постоянно воюва със съседите си, непрекъснато помпан с най-нови оръжия от американците. ХАМАС са инициатори, но в случая те се явяват изразители на въжделенията на един окупиран, поробен и постоянно тероризиран народ, заграден в едно тясно пространство от собствената си земя, на по-голямата част от която се е настанил един подкрепян от американците натрапник. Само американците са по-големи терористи -с безбройните им войни по целия свят-от израелците, които сега пред очите на цялото човечество с всичките му "международни" организации, доминирани от американците и техните подчинени натовски подлоги, сриват със земята жилищата и избиват хиляди невинни палестинци. Отишъл деменцираният Байдън и не може да усмири озверелите израелци, заградили нещастните палестинци и избиващи ги като диви животни. Колко още години трябва да продължи този геноцид, който американците не мога да спрат с реда, основан на техните правила?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И ти ще си си касиер

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Касиер":

    На тоалетната в Орландовци.
  • 29 Сандо

    19 2 Отговор
    "Заспивай Вашингтон!".Дано да е завинаги!
  • 30 681

    18 2 Отговор
    САЩ умре. Краят на поредната залязваща империя. Нищо ново под слънцето.
  • 31 Ще стане интересно

    17 3 Отговор
    ако Китай нападне Тайван!
  • 32 Леля Гошо

    18 1 Отговор
    Правилата на американците включват разширяване на територията посредством избиване на коренното население, справка избиването на милиони американски индианци. .
  • 33 Лудница

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пан Зеленко":

    Що за изречение "той трябва да разшири посланието си и да каже на американците и в същото време на нашите партньори по света, че ЗАЕДНО СМЕ изправени пред най-голямата заплаха за световния ред от 30-те години на миналия век"? Ние не бяхме и още НЕ СМЕ, и е идиотско някой за пореден път да се заедничи с лузърите и да ни предлага изгодната оферта да им плащаме сметката! Айде нема нужда! Някой си се заиграл някъде, започнали да се закачат с някого там и ние първи първенци в разправията им. Еииии нема го оня хитрец да им каже - "сега ние трябва да се снишим, да отмине тая буря, пък после ще видим какво ще правим". Няма го и мъдреца царя Бориса III, който беше рекъл - "С Германия винаги, против Русия - никога". Сега едни изуйгащници наляво и надясно ми обясняват, колко ще ни било полезно и хубаво да плащаме чужд масраф, ама ние да го плащаме, не тия, които ни го обясняват. Лудост!
  • 34 Пълна манипулативна боза

    8 0 Отговор
    Не можах да стигна и до средата! Все ще има някой глупак да блее!
  • 35 Фейкове и Маниполации!!

    4 1 Отговор
    Маниполации и фейкове!!
  • 36 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 1 Отговор
    СВЕТА Е В ОПАСНОСТ ЗАРАДИ ФАЩ АКО НЕ СЕ МЕСЯТ НАВСЯКЪДЕ НЯМА ДА ИМА КОНФЛИКТИ
  • 37 факуса

    2 0 Отговор
    ушингтън е в будна кома,печатницата е на автоматичен режим
  • 38 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Брейй":

    не е справедливо една държава да има толкоз много ресурси,рече гуспужа олбрайт навремето кога бе дърт секретар на сащ за русия,та оттогаз се мъчат да въздадат справесливост по братски,на мен на теб на мен
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пенко

    3 0 Отговор
    КОЙ СВЯТ И ЧИЙ СВЯТ Е В ОПАСНОСТ --А--А !?!?!?!?
  • 42 ФАКТИ

    1 0 Отговор
    ПУТИН СЕ ОПИТА ДА ПРОЧЕТЕ ТОЯ ПАСКВИЛ НА СИ
    СИ СЕ ПРОЗЯ ОТЕГЧЕН И СЕ ОТЕГЛИ ЗА СЛЕДОБЕДНА ДРЯМКА
    ПУТИН ГО ПОСЛЕДВА