Отидете към основна версия

3 465 49

Лондон: Ракетните удари с ATACMS ще принудят Москва да изтегли командването си далеч от фронта

  • русия-
  • украйна-
  • ракети

Британското разузнаване посочва, че ако информацията се потвърди, е много вероятно тези загуби да окажат влияние върху способността на Русия както да се отбранява, така и да провежда по-нататъшни настъпателни действия по тази ос

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 17 октомври няколко руски хеликоптера и системи за противовъздушна отбрана вероятно са били поразени в летищата в Бердянск и Луганск. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че въпреки че към момента няма потвърждение за степента на нанесените щети, вероятно девет руски военни хеликоптера в Бердянск и пет в Луганск са били унищожени. Украйна твърди, че за целта е използвала осигурените от САЩ тактически ракети с голям обсег (ATACMS) за първи път.

Като се има предвид, че руските въздушни сили с фиксирано крило до момента са изключително слаби, руските отбранителни линии стават все по-зависими от силите с въртящо се крило на фона на продължаващата украинска офанзива.

Бердянск служи за основна предна оперативна база на южната ос, която осигурява както логистични, така и нападателни/отбранителни способности.

Британското разузнаване посочва, че ако информацията се потвърди, е много вероятно тези загуби да окажат влияние върху способността на Русия както да се отбранява, така и да провежда по-нататъшни настъпателни действия по тази ос.

Като се има предвид сегашното напрежение на руското производство на военна техника, ще бъде трудно загубите да бъдат заменени в краткосрочен до средносрочен план.

Според британското МО тази загуба вероятно ще окаже и допълнителен натиск върху руските пилоти и самолети, които вече почти сигурно са изтощени. Ще възникнат и проблеми с поддръжката поради неочаквано продължителната военна кампания.

Има реална възможност този удар да принуди Русия отново да изтегли своите оперативни бази и командни и контролни пунктове по-далеч от фронтовите линии, което ще увеличи тежестта върху логистичните вериги, прогнозират от британското разузнаване.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: