Отидете към основна версия

1 615 97

Володимир Зеленски: Американската подкрепа окуражава украинската армия

  • володимир зеленски-
  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • джо байдън

Съединените щати са държавата, която оказва най-значителна помощ на Киев от началото на руската инвазия през февруари миналата година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двупартийната подкрепа от страна на САЩ е "невероятно окуражаваща" за Украйна и нейната армия, заяви украинският президент Володимир Зеленски след телефонния си разговор с американския президент Джо Байдън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън, който обсъди със Зеленски военната помощ за Киев във вчерашния разговор, ще изпрати искане до Конгреса на САЩ за допълнителни сто милиарда долара за помощи, в които влизат 60 милиарда долара за Украйна и 14 милиарда долара за Израел, казва за Ройтерс източник, запознат с плановете на американския президент.

Агенцията отбелязва, че САЩ са държавата, която оказва най-значителна помощ на Украйна от началото на руската инвазия през февруари миналата година. Половината от 60-те милиарда долара, които Байдън иска от Конгреса за Украйна, ще бъдат насочени за подмяна и осъвременяване на американските оръжейни запаси, информира източникът на Ройтерс.

"Непоколебимата двупартийна подкрепа за Украйна в САЩ е невероятно окуражаваща за всички наши воини и за цялата ни нация", написа днес Зеленски в социалната платформа "Екс". "Американските инвестиции в отбраната на Украйна ще бъдат гаранция за дългосрочна сигурност за цяла Европа и за света", заяви украинският президент.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: