Отидете към основна версия

2 759 71

Украйна: Все по-ожесточени нападения срещу Авдеевка

  • авдеевка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • донецка област

Русия привлича все повече резервисти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските войски засилват атаките си на източния фронт в Украйна, съобщават от Киев. От украинската армия твърдят, че са отблъснали поредното руско нападение срещу град Авдеевка, пише АРД. Градът е от стратегическо значение и за двете страни и в момента както центърът на Авдеевка, така и единственият път до него, са под постоянен обстрел.

По информация на украинската военна администрация доставките до града са изключително затруднени, а постоянният обстрел затруднява и транспортирането на помощи, както и евакуациите. Засега няма официална информация за жертви и ранени.

Ситуацията на фронта е "сложна"

Генерал Олександр Сирски, командирът на украинските сухопътни войски, описва ситуацията на фронта е "сложна". Това особено много важи за района на Бахмут, който беше превзет от руските сили през май след месеци на ожесточени сражения. Проблемна и ситуацията около Купянск и Авдеевка. "Врагът е понесъл големи загуби, но постоянно попълва войските си, привличайки резервисти", казва Сирски пред украинската информационна агенция Униан.

Руската страна не предоставя информация за сраженията около града. Коментар беше предоставен само за факта, че руските сили са отблъснали атаки около Купянски и Бахмут. Тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници.

Символ на украинската съпротива

След месеци на нападения Авдеевка се превърна в символ на украинската съпротива. Градът е оспорван от началото на конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. По данни на градската администрация в индустриалния град в момента живеят около 1 600 жители; преди руската война те са били над 30 000, уточнява АРД.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази уважението си към защитниците на Авдеевка във вечерното си видеообръщение: "Тяхната упоритост сега дава сили на цяла Украйна." Той подчерта важността на продължаващото освобождаване на окупираните от Русия райони на страната му. Украйна се нуждае от резултати всеки ден - ето защо е важно да се постига постоянен напредък на фронта. "Дали само с километър, дали с 500 метра, но всеки ден да има напредък, за да подобрим украинските позиции, да окажем натиск върху окупаторите", каза Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: