Отидете към основна версия

1 605 9

Церемония по откриване на Турски институт за археология и културно наследство в Газиантеп

  • церемония-
  • откриване-
  • турски-
  • институт-
  • археология-
  • културно наследство-
  • газиантеп

Събитието ще се състои с подкрепата на ЕС

Снимка: Shutterstock

Днес в град Газиантеп, Югоизточна Турция, ще се състои церемония по откриването на Турски институт за археология и културно наследство. Институтът е създаден с подкрепата на Европейския съюз. На откриването днес ще присъства ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут, съобщиха за БТА от делегацията, цитирана от БТА.

Общата стойност на проекта е 8 355 730 евро, като отпуснатите средства от ЕС възлизат на 6 706 236 евро.

В церемонията ще участват валията на Газиантеп Кемал Чебер, кметът на града Фатма Шахин, представители на министерството на културата и туризма на Турция.

Проектът е реализиран от министерството на културата и туризма на Турция в сътрудничество с Община Газинатеп и с помощта на около 450 учени и експерти.

Институтът обхваща реставрираната църква Кендирли и Латинското училище, построени през 1860 г.

От делегацията на ЕС в Турция уточняват, че основната цел на проекта е подобряване на междукултурния диалог между Турция и ЕС чрез опазване и популяризиране на общото културно наследство и засилване на диалога с гражданското общество по тези въпроси. Институтът има за цел и извършване на научни изследвания, ориентирани към историята и културата на турския език и ислямската археология. Чрез проекта ще се насърчава международното сътрудничество между учените.

Проектът има за цел и осигуряване на достъп до археологическите и историческите произведения на древните анадолски цивилизации чрез събиране, опазване и популяризиране на общите ценности и общото културно наследство на ЕС и Турция.

Институтът включва лаборатория по археометрия, специализирана библиотека по археология, библиотека по тюркология, изложбена и конферентна зала, офиси.

Сградата, в която ще се помещава институтът, има сантиментална стойност за жителите на Газиантеп, тъй като там е и балконът на Латинското училище, на който се е качил Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на Република Турция, за да се обърне към турските гражданите през 1933 г. и да им благодари за приноса, оказан от тях по време на Турската война за независимост.

Реставрационните работи по проекта започнаха през януари 2019 г. и продължиха две години. В допълнение към тези работи бяха извършени още редица дейности по проекта, финансиран от ЕС, включително бе създаден първият "цифров археологически архив" в Турция. Така за пръв път в историята на турската археология бяха архивирани 1 400 000 документа, посочват от Делегацията на ЕС в Турция.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: