Отидете към основна версия

2 003 28

Народ, който сбъдна вековната мечта за независимост

  • казахстан-
  • президент-
  • касим - жормат токаев-
  • ден на републиката-
  • честване

Казахстан чества Деня на републиката

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поздрави своите сънародници с националния празник - Денят на републиката, който се чества на 25 октомври.

Токаев припомни, че декларацията за държавен суверенитет бележи историческия избор на Казахстан, поставяйки солидна основа за прогреса на страната. "Един наистина съдбовен документ заздрави неделимостта и неприкосновеността на нашата територия, ангажимента за укрепване на националната идентичност, гарантирането на правата и свободите на гражданите. Тези основни принципи днес са въплътени в Конституцията, законите и стратегическия курс на Казахстан", отбеляза Токаев.

Според него Денят на републиката е символ на сбъдната вековна мечта на народа на Казахстан за независимост. "Този празник ни напомня, че благодарение на единството и солидарността нашият народ винаги е преодолял всякакви предизвикателства и изпитания. Следвайки заветите на нашите предци, ние съхраняваме и укрепваме националното единство, свято почитаме и защитаваме своя суверенитет", подчерта президентът.

Той отбеляза още, че Денят на републиката представлява искрено желание за създаване на хармонично и проспериращо общество чрез съвместни усилия. "И именно в това се проявява отговорното гражданство - в готовността всеки един от нас с думи и дела да допринесе за устойчивото развитие на страната. Само заедно ще можем да осъществим всички планирани трансформации и да изградим справедлив Казахстан – държава на равни възможности за всички“, обясни Токаев.

На 25 октомври Казахстан празнува национален празник - Ден на републиката. На 25 октомври 1990 г. Върховният съвет на Казахската ССР прие декларация „За държавния суверенитет на Казахската ССР“.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини