Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 11:05 2 528 2

Казахстанското правителство иска да си "върне контрола" над "Арселормитал"

  • казахстан-
  • арселормитал-
  • стомана-
  • касъм-жомарт токаев-
  • мина

Най-малко 21 души са загинали при пожар в мината

Казахстанското правителство иска да си "върне контрола" над "Арселормитал" - 1
Снимка: Shutterstock

Казахстанкото правителство обяви, че иска да си "върне контрола" над местния клон на "Арселормитал", след като при новия инцидент в мина на световния стоманодобивен гигант загинаха най-малко 21 души, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Работи се по възстановяването на контрола върху компанията в полза на Република Казахстан", заяви правителството в изявление в Телеграм. В него се уточнява, че "не предвижда последващо прехвърляне на "Арселормитал Темиртау" на други чуждестранни инвеститори".

Казахският президент Касъм-Жомарт Токаев вече изрази съболезнования на семействата на жертвите и нареди на кабинета си да спре инвестиционното сътрудничество с предприятието, припомня Ройтерс.

Най-малко 21 души са загинали при пожар в мината на местното подразделение на базирания в Люксембург производител на стомана. От 252 души в мина "Костенко" са били евакуирани 208, като 18 са потърсили медицинска помощ, според изявление на компанията. Около 23 души не са били открити към 12:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич).

Миналия месец първият вицепремиер Роман Скляр заяви пред репортери, че Казахстан води разговори с потенциални инвеститори, които биха могли да поемат комбината. Той заяви, че кабинетът е недоволен от факта, че "Арселормитал" не е изпълнил инвестиционните си задължения да модернизира оборудването и да гарантира безопасността на работниците след поредица от смъртоносни инциденти, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    Правилно
  • 2 Търновец

    16 2 Отговор
    Жалко за загиналите, трябва Индуса Митал да бъде съден за кръвнина и щети. Преди години няколко производители на нискокачествена стомана от Индия тръгнаха да купуват топ производители на качествени стомани от ЕС и UK, Митал успя с помощта на супер милиардера Уилбур Росс от САЩ да купи Арселор - главен производител на качествени стомани във Франция Белгия и Испания а самата покупка беше извършена по скандален начин и чрез подставени лица и хедж фондове от САЩ. Неговия близък приятел от САЩ нашумя в медиите след като около 15 миньори в мина негова собственост в Западна Вирджиния умряха от газ "гризу" - супер милиардерът Росс не е проверил изправността на задължителните противогази - спестил няколко хиляди долара от покупка на нови противогази. Митал е базиран в Лондон и има политически връзки с глобалисти. Концентрацията на производствени мощности по цял свят в няколко инвеститори доведе до изкуствено покачване на цените