Отидете към основна версия

4 560 16

Как бойци на „Хамас“ в продължение на 2 години заблуждаваха израелското разузнаване

  • хамас-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • разузнаване-
  • палестина

Израелските разузнавателни служби допуснаха поредица от фатални грешки

Снимка: БГНЕС/ EPA

Малка група бойци на „Хамас“, които планираха атака срещу Израел, са комуникирали в продължение на две години чрез мрежа от стационарни жични телефони, изградена в тунелите под ивицата Газа.

Това съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с данни на американското разузнаване. Телефонните линии в тунелите са позволили на бойците да комуникират, без да бъдат проследявани от израелското разузнаване.

Според американските разузнавателни служби тази клетка е останала в сянка в продължение на две години и е станала активна едва преди атаката срещу Израел на 7 октомври. Бойците не са използвали компютри или мобилни телефони през цялото това време.

Въпреки факта, че наземните подразделения на „Хамас“ и бойци от групировката са тренирали месеци наред и са били в състояние на готовност, те са научили за конкретни планове само няколко дни преди нападението.

Израелските военни и разузнаването са допуснали поредица от грешки, поради които не са успели да отблъснат атаката на „Хамас“, след която Израел обяви състояние на война. Грешките включват неспособността на служители на разузнаването да наблюдават ключовите комуникационни канали на екстремистите, както и вярата в изявленията на командирите на палестинската групировка, че не планират атака.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Свързани новини