Отидете към основна версия

1 252 62

Докато оцелелите от Холокоста израелци преживяват войната в Газа, психическите им травми се задълбочават

  • израел-
  • евреи-
  • холокост-
  • газа

Гоненията на евреи в Европа през 20-и век са запечатани в колективната памет на Израел и след нападението на "Хамас" на 7 октомври лидери в страната и по света побързаха да съживят спомените за Холокоста

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато падне мрак, 89-годишната Сарина Блуменфелд вижда в съзнанието си като на лента това, което е изживяла по време на Холокоста, и се мъчи да осмисли касапницата, настъпила, след като ислямистите от "Хамас" нахлуха от ивицата Газа и избиха 1400 души.

Блуменфелд е една от десетките хиляди оцелели от нацисткия Холокост, които живеят в Израел и за пореден път се сблъскват с реалността на войната, станала причина 220 души да бъдат взети за заложници в ивицата Газа. "Всичко това ми напомня през какво минахме по време на Холокоста и колко страдахме тогава", казва Блуменфелд за Ройтерс от дома си в крайбрежния град Ашдод, който е на около 40 километра от ивицата Газа и често е подлаган на ракетен обстрел от "Хамас".

Гоненията на евреи в Европа през 20-и век са запечатани в колективната памет на Израел и след нападението на "Хамас" на 7 октомври лидери в страната и по света побързаха да съживят спомените за Холокоста, когато нацистите и техните съмишленици систематично избиват шест милиона евреи в окупираните от Германия територии на континента.

"Бих казал, че това беше най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста насам", заяви президентът на САЩ Джо Байдън на 11 октомври, а израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза вчера, че "Хамас" е убивал деца по същия начин, по който са го правили нацистите.

Ривка Хар Арие, която живее в Неот Мордехай, на 3 км от границата с Ливан, в Северен Израел, казва, че изпитва тревожност от гърмежите при размяната на огън между израелската армия и бойците на "Хизбула".

"Преживях Холокоста и всички войни, но сега не е като преди, гърмежите са оглушителни. Ще трябва да свикнем и с това", казва 92-годишната жена. "Боли ме и за хората, които бяха убити и останаха без дом, за всички погребения в тази земя".

По данни на израелското правителство над 7600 ракети са били изстреляни срещу Израел от 7 октомври насам от ивицата Газа, а на северната граница постоянно има сблъсъци, като напрежението расте в целия регион.

Страдание

Израел наложи пълна блокада на ивицата Газа и извършва въздушни удари на територията ѝ, причинявайки смъртта на 5791 палестинци, в това число 2360 деца, както сочат данните от вчера на министерството на здравеопазването на Газа.

Хар Арие, живяла като дете през част от Втората световна война под домашен арест в България, където осем семейства трябвало да делят четири стаи, казва, че разбира страданието на палестинците в Газа. "Това, което се случва, не е добре за никого. Никой не го иска, но това са последици от стореното от тях ("Хамас)", казва тя.

Според последното проучване, публикувано през април от Управлението за защита на правата на оцелелите от Холокоста към израелското правителство, в Израел има 147 199 оцелели от Холокоста, на средна възраст от 85 години, като 462 души са столетници. Мнозина са успели да превъзмогнат тежките условия на пандемията от КОВИД-19, но настоящата война в Газа е повишила равнището на стрес и тревожност при тях, казва Шели Файгенблат, социален работник в Тел Авив към Фондацията за благоденствието на пострадалите от Холокоста, неправителствена организация.

"Някои от тях дори не отиват в бомбоубежищата. Те са толкова депресирани, че не ги е грижа дали ще живеят или ще умрат", казва тя, като добавя, че всичко случващо се "определено отключва ПТСР (посттравматично стресово разстройство). "Да се каже, че сега е по-зле от нацизма - мисля, че това е най-силният отключващ фактор за човек, преживял Холокоста", казва Файгенблат.

превод от английски език: Иво Тасев, БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини