Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 17:23 1 212 62

Докато оцелелите от Холокоста израелци преживяват войната в Газа, психическите им травми се задълбочават

  • израел-
  • евреи-
  • холокост-
  • газа

Гоненията на евреи в Европа през 20-и век са запечатани в колективната памет на Израел и след нападението на "Хамас" на 7 октомври лидери в страната и по света побързаха да съживят спомените за Холокоста

Докато оцелелите от Холокоста израелци преживяват войната в Газа, психическите им травми се задълбочават - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато падне мрак, 89-годишната Сарина Блуменфелд вижда в съзнанието си като на лента това, което е изживяла по време на Холокоста, и се мъчи да осмисли касапницата, настъпила, след като ислямистите от "Хамас" нахлуха от ивицата Газа и избиха 1400 души.

Блуменфелд е една от десетките хиляди оцелели от нацисткия Холокост, които живеят в Израел и за пореден път се сблъскват с реалността на войната, станала причина 220 души да бъдат взети за заложници в ивицата Газа. "Всичко това ми напомня през какво минахме по време на Холокоста и колко страдахме тогава", казва Блуменфелд за Ройтерс от дома си в крайбрежния град Ашдод, който е на около 40 километра от ивицата Газа и често е подлаган на ракетен обстрел от "Хамас".

Гоненията на евреи в Европа през 20-и век са запечатани в колективната памет на Израел и след нападението на "Хамас" на 7 октомври лидери в страната и по света побързаха да съживят спомените за Холокоста, когато нацистите и техните съмишленици систематично избиват шест милиона евреи в окупираните от Германия територии на континента.

"Бих казал, че това беше най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста насам", заяви президентът на САЩ Джо Байдън на 11 октомври, а израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза вчера, че "Хамас" е убивал деца по същия начин, по който са го правили нацистите.

Ривка Хар Арие, която живее в Неот Мордехай, на 3 км от границата с Ливан, в Северен Израел, казва, че изпитва тревожност от гърмежите при размяната на огън между израелската армия и бойците на "Хизбула".

"Преживях Холокоста и всички войни, но сега не е като преди, гърмежите са оглушителни. Ще трябва да свикнем и с това", казва 92-годишната жена. "Боли ме и за хората, които бяха убити и останаха без дом, за всички погребения в тази земя".

По данни на израелското правителство над 7600 ракети са били изстреляни срещу Израел от 7 октомври насам от ивицата Газа, а на северната граница постоянно има сблъсъци, като напрежението расте в целия регион.

Страдание

Израел наложи пълна блокада на ивицата Газа и извършва въздушни удари на територията ѝ, причинявайки смъртта на 5791 палестинци, в това число 2360 деца, както сочат данните от вчера на министерството на здравеопазването на Газа.

Хар Арие, живяла като дете през част от Втората световна война под домашен арест в България, където осем семейства трябвало да делят четири стаи, казва, че разбира страданието на палестинците в Газа. "Това, което се случва, не е добре за никого. Никой не го иска, но това са последици от стореното от тях ("Хамас)", казва тя.

Според последното проучване, публикувано през април от Управлението за защита на правата на оцелелите от Холокоста към израелското правителство, в Израел има 147 199 оцелели от Холокоста, на средна възраст от 85 години, като 462 души са столетници. Мнозина са успели да превъзмогнат тежките условия на пандемията от КОВИД-19, но настоящата война в Газа е повишила равнището на стрес и тревожност при тях, казва Шели Файгенблат, социален работник в Тел Авив към Фондацията за благоденствието на пострадалите от Холокоста, неправителствена организация.

"Някои от тях дори не отиват в бомбоубежищата. Те са толкова депресирани, че не ги е грижа дали ще живеят или ще умрат", казва тя, като добавя, че всичко случващо се "определено отключва ПТСР (посттравматично стресово разстройство). "Да се каже, че сега е по-зле от нацизма - мисля, че това е най-силният отключващ фактор за човек, преживял Холокоста", казва Файгенблат.

превод от английски език: Иво Тасев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статия

    39 2 Отговор
    Чиста манипулация!
  • 2 Аре стига тъпни моля !!!

    35 2 Отговор
    оцелелите от Холокоста израелци преживяват войната в Газа...... Колко са тези и на колко години са ?

    Коментиран от #3, #23

  • 3 На около 250 г

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аре стига тъпни моля !!!":

    Някъде трябва да са тея
  • 4 ХАХАХА

    28 3 Отговор
    Абе колко са оцелелите от Холокоста и какъв е бил този холокост след като са доживяли до 90 години ,а? Стига писаХте глупости ,че действително ще се окаже ,че холокост не е имало.
  • 5 Факт

    22 2 Отговор
    А че €врейте избиха 5000 палестинци и затриха сигурно няколко милиона през годините - никой не му пука ! Оня с мустака ако не те беше изпуснал, нямаше сега да имаш такива тревоги !
  • 6 СГЛОБКАТА

    19 3 Отговор
    СТИГА СТИГА С ТОЯ холукос евреите са Избили над 100 млн човека....
  • 7 Алоооо !!!!

    11 2 Отговор
    една .... от десетките хиляди оцелели от нацисткия Холокост, които живеят в Израел....... На колко са влезли в концлагерите и на колко трябва да са сега тези десетките хиляди оцелели ? Аре ми кажете ? На 120-130 ? На Колко години са тези десетките хиляди оцелели ?

    Коментиран от #24

  • 8 ами да

    11 1 Отговор
    та какво стресира бабата, че до сега са убити 5000 и ранени 17 000 палестинци, много бойци много нещо
  • 9 Майна

    18 1 Отговор
    Ето ,ВИЖТЕ ГИ, юдеите:
    ,,Израелската армия мобилизира Езра Ячин, 95-годишен ветеран от армията, за да „мотивира“ войските. Ячин беше член на ционистката милиция Лехи, която извърши множество кланета на палестински цивилни, включително клането в Деир Ясин на 9 април 1948 г., където бяха избити над 100 палестински цивилни, много жени и деца.

    „Триумфирайте и ги довършете и не изоставяйте никого. Изтрийте спомена за тях“, каза Ячин , обръщайки се към израелските войски.

    „Изтрийте ги, техните семейства, майки и деца“, продължи той. „Тези животни вече не могат да живеят.“

    „Всеки евреин с оръжие трябва да излезе и да ги убие“, каза той. "Ако имате съсед арабин, не чакайте, отидете в дома му и го застреляйте."
  • 10 Те ако тези са доживели до 120 години

    14 2 Отговор
    То Аушвиц трябва център за рехабилитация да е бе ...... Кви ги говорите въобще ?
  • 11 Да си бЕха

    14 2 Отговор
    Седнали на задница юдейците. Немаше да имат проблеми ,ама лакомията е голяма.
  • 12 четете историята

    14 4 Отговор
    Холокоста бе организиран от евреите.
    За да съберат групичката в Палестина и да направят държава.
    Хитлер беще на 100% финансиран от еврейските банкери в САЩ!
    Лагерите бяха за превъзпитение на честните и нормални евреи.

    Коментиран от #22, #60

  • 13 Сталин

    15 4 Отговор
    Пак 6 трилиона лъжи.
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология

    Коментиран от #17

  • 14 Майко мила, майко мила

    10 2 Отговор
    Пак ли Дайнов го измисли това или друг мозък от НБУ за """една .... от десетките хиляди оцелели от нацисткия Холокоста""....
  • 15 честен ционист

    7 2 Отговор
    Пращайте към България на лечение из хазартните курорти.
  • 16 Оцелелият

    4 1 Отговор
    по време на ВСВ д-р Габор Мате представя една друга гледна точка на евреин, която доколкото видях, Ройтерс отбелязват мимоходом чисто статистически.

  • 17 Мхм

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Защо мислиш че е само един концлагера

    Коментиран от #39

  • 18 Абе тези преживелите на

    13 2 Отговор
    По 90 години как ли се справят с деменцията, не пишете тъпизми за психическите им травми ,защото те не знаят дори кои са. Е много са зле медиите с пропагандата, ама просто се чудя дали си мислят ,че имат насреща си дебилитет или са се прецелели в чалгосоросоидното безмозъчно поколение?
  • 19 Майко мила, майко мила

    5 3 Отговор
    Средна възраст в Израел е 29 г. и един месец и ако тези """"десетките хиляди оцелели от нацисткия Холокост, които живеят в Израел....."""" На по 120-130 години ги пишем реални то тогава средната възраст в Израел трябва да падне на 22-23 г

    Коментиран от #25

  • 20 Ангел

    4 7 Отговор
    Тук е пълно с хора отричащи холокоста...
  • 21 Майко мила, майко мила

    6 2 Отговор
    Абе хора я вижте колко е средната възраст в Израел ? Няма гето в България дето да е толкова ! Аре кажете колко е средната възраст в ИЗСРАаел

    Коментиран от #36

  • 22 Ти нещо май се обърка

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "четете историята":

    Хитлер е приел мюсюлмани в 1-вия и 2-рия райх за избиване на евреите моито момче също така Хитлер е уважавал Всъщност Хитлер Е Обожавал мюсюлманите Дори самият той е искал да бъде мюсюлманин.. и е избил над милиони евреи същевременно скоро във германия немците в Берлин са отбелязвали вратите на евреите със свастика и звездата на Давид това го правеха по времето на холокоста и чети малко повече история как Хитлер ядял и пел с мюсюлманите а Самият той уш казвам Уш бил евреин но ги избивал чети недей да се дървиш щото дразниш човек.. Юлиус Шауб главен служител на хитлер твърдеше в книгата на МОЯТА БОРБА как е влизал с отряда на смърта в къщите на евреите и как е натискал главата на евреичето дете на земята и след като го хващал за косите ги обезглавявал бавно и мъчително докато майката и бащата са гледали.. КАКВА ГОРДОСТ САМО.. ТА ЗАТОВА И ОСМАНЦИТЕ СА ПОСТЪПВАЛИ ПО ПОДОБЕН НАЧИН .. явно не е за учудване защо хитлер им симпатизирал хах

    Коментиран от #28

  • 23 Аааа, не

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аре стига тъпни моля !!!":

    Всички трябва да ревем денонощно за горките евреи!
  • 24 На около минимум

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алоооо !!!!":

    125-130 години
  • 25 Толкова е пич, факт

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Майко мила, майко мила":

    Средна възраст в Израел е 29 г. и един месец.... Аре и три....

    Коментиран от #26

  • 26 Няма баце

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Толкова е пич, факт":

    Ромско гето където такава да е средната възраст като в Израел ! Няма..... И няма по 11 деца да имат и като царчета да живеят. Израел е верно ромската мечта....

    Коментиран от #27, #35

  • 27 Жестоката истина

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Няма баце":

    Браво ++++++
  • 28 ТОЧНО ТАКА Е ЯСНО И ТОЧНО КАЗАНО :

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ти нещо май се обърка":

    Хитлер и Химлер са били истински ислямофили. Но това далеч не е единствената причина, поради която десетки хиляди мюсюлмани са воювали навремето на страната на нацистите. Ето какво научихме от историка Давид Мотадел: Давид Мотадел: В апогея на Втората световна война през 1941-1942 година, когато германски войски навлизат в обитавани от мюсюлмани територии на Балканите, в Северна Африка, Крим и Казказ, в Берлин започват да възприемат исляма като важен политически фактор. Така режимът стъпка по стъпка започва да търси мюсюлмански съюзници и да ги насъсква за битка срещу общите им врагове - евреите, Америка, Съветския съюз, Британската империя.Друг аспект е набирането на десетки хиляди мюсюлмански доброволци във Вермахта и СС след 1941 година. Става дума най-вече за босненци, албанци, кримски татари и мюсюлмани от Кавказ и Средна Азия.
    НЯКОЙ ПРОФЕСОР ЮДЕИСТ ЩЕ СПОРИ ЛИ ПИТАМ ВИ ОЩЕ НЯКОЙ ЩЕ СПОРИ ЛИ С ФАКТИТЕ АА КЪДЕ СТЕ БЕЕ ???

    Коментиран от #50

  • 29 д-р Габор Мате

    8 0 Отговор
    Габор Мате, оцелял от Холокоста, предлага дълбока гледна точка на израелско-палестинския конфликт, като заявява: „Това е един от проблемите, който е най-близо до сърцето ми от дълго време.“
    Създаването на еврейска държава през 1947 г. включва потискане и прогонване на местното палестинско население, както е потвърдено от израелски историци.
    Окупацията на палестинските територии се характеризира с бруталност, тормоз и отказ от основни права, причинявайки огромно страдание на палестинския народ.
    Диспропорцията на силата и отговорността между Израел и Палестина е толкова ясна, че дори най-лошите действия на Хамас бледнеят в сравнение с израелските репресии, убийства и лишаване от собственост на палестинци.
    „Да каже за него, че всеки, който критикува Израел, е антисемит, е просто отявлен опит за сплашване на добрите неевреи, които са готови да отстояват това, което е истина.“
    „Просто ми се иска вашият приятел ционист да посети окупираните територии в Газа.“ - Габор Мате подчертава важността на опита от първа ръка за разбирането на реалността на конфликта Палестина-Израел.
    „Имаше земя с хора, живеещи там, и други хора я искаха. Те я превзеха и продължиха да дискриминират, потискат и отнемат от тези други хора."
    „Аз не съм про-палестинец, аз съм за истината... Въпросът е дали подкрепяте правдата, свободата и истината или не.“

    извадки от видеото: Разбиране на конфликта Палестина-Израел: Прозрения от Габор Мате
    Основната идея на видеото е, че израелско-
  • 30 д-р Габор Мате

    4 0 Отговор
    Основната идея на видеото е, че израелско-палестинският конфликт е сложен въпрос, който изисква разбиране, състрадание и отдаденост на справедливостта, свободата и истината.
  • 31 Изтаел- ромската мечта....

    6 0 Отговор
    Тема за докторат. Аз ще съм безплатно рецензент !!!!!
  • 32 Изтаел- Нацизъм и Апартейд, Геноцид и...

    7 0 Отговор
    Тема за докторат. Аз ще съм безплатно рецензент !!!!!
  • 33 колко е средната възраст в Израел ?

    3 0 Отговор
    А?????? Колко ?
  • 34 В кое ви питам българско ромско

    4 0 Отговор
    Гето средната възраст е под 29 години ? Дайте поне едно ? Я вижте в Израел колко е ?
  • 35 Израел е верно ромската мечта....

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Няма баце":

    Вярно е !!!!!!!!!!
  • 36 На Нашите роми, Израел им е мечта

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Майко мила, майко мила":

    11-12 парчета деца, и субсидии на всяко от над 80000 евра
  • 37 Ъхъъъ

    5 1 Отговор
    """оцелелите от Холокоста израелци"""" а друга пръдня може ли да измислите . ?????
  • 38 Израел са нацисти

    11 1 Отговор
    Осъществяващи Геноцид поне 56 години ! Кое не е ясно ?
  • 39 Сталин

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мхм":

    А колко са концлагерите - 6 милиона? Ако махнеш " холокоста" ,от тези интернационални хиени ,криминали и корумпета няма да остане нищо
  • 40 Ъхъъъъъ

    4 0 Отговор
    Преживях Холокоста и всички войни, .......и сега трябва да съм на 120 години нали ?
  • 41 живяла като дете на 3 години

    6 0 Отговор
    И знаела и разбрала....... Я у лево смотаняци ционистки-нацистки
  • 42 Ццц

    4 1 Отговор
    А защо тормазят паластинците тия страдалци? Трябва ли да ревем с евреите за Холокоста, докато им се радваме как подтискат първите си братовчеди? Да не сме американци, т.е. лицемерни гадове?
  • 43 нелепо е

    10 0 Отговор
    да свързват Холокостта със събитията от 07.10.2023 - така най-много да утвърдят мнението на милиони, протестиращи хора по света, че Израел повтаря собствения си геноцид, но този път спрямо палестинците. Да се чудиш, как един изстрадал и гонен народ е способен на такава жестокост.
    Манипулирането с фактите също не помага за "изпиране на образа" на Израел. Не знам кой е решил да пласира опорка, в която Холокост и Хамас да бъдат в едно изречение, сякаш това ще внуши, че сегашните жертви на Израел са едва ли не продължение на Холокоста. Някой не си е направил добре сметката - колкото и да ни превърнаха в потребители, все пак човечеството не е изгубило всяка възможност да разсъждава. Този конфликт е на повече от 70 години и всички знаят колко "невинен" е Израел в него.
    Ясно е че, действията на Хамас са в отговор на окупацията на Израел. Да, хората по света не одобряват действията на Хамас, но твърдо знаят какво ги е провокирало. Целият свят е наясно, че ако конфликта сега ескалира и загинат хиляди невинни в Газа, то следващите след нацистка Германия, които ще бъдат обвинени в геноцид безспорно ще бъде Израел.
    Никакви опорки или манипулации няма да изчистят срама и падението на Израел.
  • 44 Ами факт, факт е !

    6 0 Отговор
    Служител на Държавния департамент подаде оставка заради военната подкрепа на САЩ за Израел във войната в Газа
    Служител на САЩ, който е работил по глобалните трансфери на оръжия за Държавния департамент, подаде оставка поради противопоставяне на решението на администрацията на Байдън да предостави на IDF допълнителна военна подкрепа във войната им срещу Хамас.Джош Пол, който е служил като директор по Конгреса и обществените въпроси в Бюрото по политически и военни въпроси на Държавния департамент. 42 ма служители на Държавния департамент подадоха оставки вчера !!!!
  • 45 Палестина

    7 1 Отговор
    спечели моралната война отдавна. Този конфликт, най-много да лепне и геноцида над палестинците в сметката на Израел.
    Крайно време е ООН и целия свят да осигурят възможност палестинците да имат своя държава, та да се спре избиването на невинни хора от двете страни. Всеки живот е ценен - и този на евреите и този на палестинците
  • 46 Просто съм бесен !

    6 0 Отговор
    Ортодоксалните евреи са заснети да плюят по християнските туристи в Стария град на Йерусалим в последния инцидент на тормоз, насочен към религиозното малцинство...... Еврейски заселници, празнуващи празника Сукот, плюят върху група християни, след като са се срещнали в стария град на Йерусалим. Еврейско надмощие в най-добрия си вид......Ортодоксалните евреи са заснети да плюят по християнските туристи в Стария град на Йерусалим на 2 октомври 2023 г. (Заснемане на екрана/Twitter)

    Коментиран от #48, #51, #57

  • 47 Майко мила, майко мила

    2 0 Отговор
    ......
    Абе хора я вижте колко е средната възраст в Израел ?
  • 48 Масово това е практика

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Просто съм бесен !":

    Масово ! Гнусни евреи побъркани. Факт е това и стотици пъти видео е имало
  • 49 Просто съм бесен !

    3 1 Отговор
    Само ги чакам на Слънчака да дойдат..... И ....
  • 50 спокойно

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТОЧНО ТАКА Е ЯСНО И ТОЧНО КАЗАНО :":

    те Италия, България и Япония също бяха съюзници на Хитлер.
    И въпроса не е в това какво е направил Хитлер - всички са осъдили Холокоста.
    Въпросът е защо един народ с генетична памет към гонението, се е превърнал в мъчител и прилага геноцид към друг слаб народ като палестинците?
    Вероятно психологията ще даде обяснение на този феномен, но това не означава, че човечеството ще прости още веждъж проява на геноцид, та бил той прилаган от предишните страдалци. Това че си ял бой в миналото, днес не ти дава право безнаказно да биеш другите.

    Коментиран от #55

  • 51 Пуснал съм във Фейса 4 видия

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Просто съм бесен !":

    Как ни плюят с жълти храчки
  • 52 Пуснал съм във Фейса 4 видия

    4 0 Отговор
    Никога повече в тази гнусна страна Израел няма да стъпя и парите си да харча там. Никога !
  • 53 Пуснал съм във Фейса 4 видия

    3 1 Отговор
    И на този нацист гаден в посолството съм ги пуснал ! ...никакъв отговор, от мъртвец писмо....
  • 54 Каквото сам си направиш...

    3 0 Отговор
    След сегашните зверства холокостата умре... Срутиха цялата си дългогодишна пропаганда...
    Човешки ум не може да побере парадоксалната днешна жестокост на народ страдалец от фашизма. Какво видяхме от евреите- зверска реч на омраза и примитивна жестокост. Дадоха прекрасен повод на неофашистите за дивашки изстъпления по света...
  • 55 Аз какво ти говоря ти какво ми говориш

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "спокойно":

    С това показвам че подкрепям Християните както и исляма така и палистинския народ но ЕВРЕИТЕ ПРИЯТЕЛЮ ПОВЯРВАЙ МИ НЕ ГИ ПОДКРЕПЯТ РАБОТИЛ СЪМ С ЕВРЕИ СТРАШНИ БЕСОВЕ СА ПО ИЗРАЖЕНИЕТО И ПОГЛЕДА ИМ ЛИЧИ ЧЕ МРАЗЯТ ОСТАНАЛИТЕ РЕЛИГИИ.. та нормално все пак са евреи те искат юдеизма тяхната религия да е вдинствена искат всички да им се кланят те са всевишните нали..😡
  • 56 Гадно същество от посолството

    3 1 Отговор
    Значи мислиш, че да плюят щото сме били християнски туристи в Стария град на Йерусалим, мислиш е нормално така ли ? Там обаче ги пазят с автомати..... ама ще питам тук кой ще ги пази фекал скапан ....бесен съм ей.....заплюха и мен и жената и децата.....
  • 57 Ама само елате в България

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Просто съм бесен !":

    Елате-елате...
  • 58 Ох майкоооо

    1 0 Отговор
    """"оцелелите от Холокоста израелци""" .....израелци ?
  • 59 Аз като хакна една мазна храчка на

    4 1 Отговор
    Посланика на Израел ,после ще го питам кретена дали е нормално или НЕ.....
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хм...

    1 1 Отговор
    Тия край нямат, като партизаните у нас по социализма. 45 години не спряха да излизат от гората.
  • 62 Обективен

    0 0 Отговор
    Айде пак циониска пропаганда,а ония нещастни хорица в Газа какво да кажат