Отидете към основна версия

4 530 98

Хамас: Израелската армия ще бъде разбита в Газа

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • салех ал арури-
  • хамас-
  • хизбула-
  • инвазия

Израелската армия всеки момент може да започне мащабна сухопътна инвазия в ивицата

Снимка: БГНЕС/ EPA

Салех ал Арури, заместник-ръководител на политическото бюро на Хамас, заплаши израелската армия с безпрецедентно поражение, ако започне мащабна сухопътна инвазия в ивицата Газа.

В телефонно интервю за ал-Манар, телевизионният канал на Хизбула, Арури каза, че лидерите на Хамас са в постоянна комуникация с Хизбула и разкри, че се е срещнал с лидера на Хизбула Хасан Насрала на 7 октомври, денят на атаката на Хамас срещу Израел, както и че не всички техни срещи се оповестяват публично.

„Ако врагът влезе по суша, това ще бъде безпрецедентно поражение [за Израел]“, заяви той, имайки предвид очакваното сухопътно нахлуване на Израел в Газа. Бойците на Хамас са в добро състояние въпреки израелските удари по ивицата, добави Салех ал Арури.

Израелската армия всеки момент може да започне инвазия в ивицата Газа. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заплаши всички членове на Хамас в Газа и извън анклава. "Всички членове на Хамас са обречени - над земята, под земята, в Газа и извън Газа", заяви Нетаняху. Израел води "борба за своето съществуване", добави той. Хиляди терористи вече са били убити след клането, извършено от ислямисткото движение Хамас на 7 октомври и това е "само началото", каза още израелският премиер.

На тази малка по площ територия обаче живеят над 2 милиона араби. Само от 7 октомври насам израелската армия уби над 6500 души, включително 2700 деца (по данни на "Ал Джазира"), а бомбардировките не спират и за миг. Според палестинските власти 200 000 къщи са били напълно или частично разрушени от Израел. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че израелските атаки срещу Газа са прераснали в масово избиване и че това, че международната общност си затваря очите за случващото се, е срамно за човечеството. По думите му всички държави трябва да надигнат глас срещу тази човешка трагедия.

Президентът на САЩ Джо Байдън от своя страна заяви, че "няма доверие в цифрата, която палестинците използват" за броя на жертвите в управляваната от Хамас ивица Газа, чието министерство на здравеопазването твърди, че над 6500 души са били убити при израелските атаки.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.

Свързани новини