28 Октомври, 2023 18:34 2 068 27

Израел прехвана ракета, изстреляна от Ливан

  • газа-
  • ливан-
  • ракети-
  • ракета-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • хизбула-
  • иран

Израелската армия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан ежедневно си разменят огън от началото на конфликта

Израел прехвана ракета, изстреляна от Ливан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските военни заявиха днес, че прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан по един от техните безпилотни самолети, а ливанските власти издадоха предпазни указания в случай, че се наложи да евакуират летището в Бейрут, тъй като напрежението по границата нараства, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Израелската армия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан ежедневно си разменят огън от началото на конфликта в ивицата Газа преди три седмици, което представлява и най-голямото изостряне на ливанско-изралеската границата, откакто двете страни водеха война през 2006 г.

По време на конфликта през 2006 г. пистите на международното летище "Рафик Харири" в Бейрут, разположено в южната част на столицата, бяха поразени от израелски въздушни удари наред с друга ливанска инфраструктура. По онова време летището бе временно затворено. С повторното нарастване на напрежението ливанските власти издадоха предпазни указания за евакуация на летището и околните съоръжения в случай на извънредна ситуация. В указанията обаче не се посочва, че има непосредствена заплаха за обекта.

Конфликтът в ивицата Газа, в който Израел засили сухопътната си офанзива, породи опасения, че бойните действия могат да се разпространят в по-широк регионален мащаб, включително до ливанската граница. Израелските военни днес съобщиха, че са прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан към израелски безпилотен летателен апарат. В съобщението се казва, че военните са отговорили, като са "поразили източника на ракетния огън".

Нямаше незабавен коментар от страна на "Хизбула" - тежко въоръжена групировка, която заяви, че от петък насам 47 нейни бойци са били убити в сблъсъците по границата, отбелязва Ройтерс. Израелската армия заяви по-рано, че седем нейни войници са били убити от 7 октомври насам, когато палестинската групировка "Хамас" - съюзник на "Хизбула" - извърши редица смъртоносни нападения срещу градове и кибуци на израелска територия. Като ответна мярка Израел предприе масирани въздушни удари срещу Газа.

Източници и преди са съобщавали, че атаките на "Хизбула" срещу Израел имат за цел да държат израелската армия в напрежение, без да провокират голяма война. Израел заяви, че няма интерес от водене на война и че ако "Хизбула" бъде сдържана, ще запази статуквото, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 със всеки изминат

    29 7 Отговор
    ден в световен мащаб се покачват антиизраелските настроения. Историята пак се повтаря и скоро пак ще останат без земя и ще бъдат гонени отвсякъде и пак ще заживеят в страшна параноя.

    Коментиран от #4

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    Агресията Насилията Носят смърт

    Коментиран от #23

  • 3 Израел

    9 27 Отговор
    Мюсюлманите си търсят белята. Израел има ядрено оръжие. В някакъв момент ще им писне от номерата на чалмите….. иии ще изгори Ливан Газа Сирия и боклуците от Иран..

    Коментиран от #8, #15

  • 4 Факт си е

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "със всеки изминат":

    Те нещо ново правят ли. Че да се появяват нови антисемити. Всичко си е по старо му. Всичко си е със старата бройка.
  • 5 Тошо

    29 4 Отговор
    Евреите не се научиха ,че не всичко е пари а трябва и малко морал,хуманост и съчуствие.Винаги сами се вкарват в тежки филми заради лошотията си.

    Коментиран от #22

  • 6 Амиго Бейрута

    5 11 Отговор
    От Бейрут мирише на барут
  • 7 Битият бит

    20 2 Отговор
    Важното е че се докяза едно Израел не е толкова силен оградата им беше лабава войниците им бяха неадекватни жените им в армията не правят нищо танковете им горят кулите им с автоматичен огън са на един снаряд и тн.

    Коментиран от #27

  • 8 готин

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "Израел":

    Виждаш това, което искаш да видиш. Защо трябва да има двойни стандарти - едни са човеци, а други са по-човеци. ... Прочее, световната преса медии отбелязват ФАКТА, че днес се извършва етническо прочистване на Газа! Световните медии отбелязват факта, че в Газа се извършва ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ! .... Да си припомниш в периода 1997 - 1999 г. в какво беше обвинен Милошевич, президента на Сърбия?! А така - обвинението беше в етническо прочистване на Косово. ЕНД?! Какво направи световната общност ООН - осъди Милошевич в Хага, така ли беше?! Не е хубаво разделението в стандартите към човеците на Планетата, и за едните винаги да има >антисемитизъм< , а за другите може и другояче, не е хубаво, човешко, да знаеш.
  • 9 съдия Дред

    7 1 Отговор
    четете: "Израел... в Украйна: еврейската държава може да се „премести“ на бреговете на Днепър!"

    "…Еврейската музика се чува навсякъде и навсякъде се чува иврит. Рекламните табели и обяви са на един и същи език. Кошер магазините канят клиенти. От време на време от тълпата излизат брадати хасиди в черни фракове. Къде в Израел се намира това място? .............. Всъщност съвсем не е Израел. Описаната картина е взета от ДРЕВНИЯ УКРАИНСКИ ГРАД УМАН, Черкаска област. ............. Евреите отдавна са избрали Уман, тук са древни светилища и гробът на цадика (в юдаизма това е благочестив и благочестив човек) Нахман, основателят на хасидизма. Сега в тези места се е излял истински поток от пришълци. През септември в града се проведоха масови тържества за Нова година според еврейския календар - Рош Хашана. Повече от 33 хиляди хасидски поклонници от Израел, САЩ и Европа пристигнаха в Уман – град с население от 80 хиляди души!! .... и още ...
  • 10 Гарабед

    3 10 Отговор
    Всичкия Ахмет на пастет
  • 11 Тинкофф

    11 4 Отговор
    Палестинската общественост в момента разпространява видеоклип на еврейски деца, затворени в клетки за животни. И това също е абсолютно пресметнат ход, предназначен да предизвика атака на напълно неконтролируема ярост. Тези сили, които стоят зад Хамас, искат максимално ниво на взаимна жестокост. Те умишлено подтикват Израел да извърши "килимни" бомбардировки над Газа. След това да мобилизира стотици милиони мюсюлмани по света. Стратегията за „изхвърлянето на Израел в морето“ не е изчезнала от 1949 г. Промениха се само тактиките. Следвоенен Израел, създаден от оцелели от Холокоста, беше готов за тотална война, води тотална война и я спечели през 1973 г. Войната "Йом Кипур" беше спечелена от децата на първото поколение заселници, които превзеха Палестина със сила и я обявиха за своя. Но след 2023 г. не е останало нищо от този бивш "твърдоглав" Израел. Днес той слаб и разглезен, защото в него са се заселили стотици хиляди страхливци, които не искат и няма да се бият. Радикалният ислям търпеливо чакаше Израел да се превърне в близкоизточна версия на някаква безлична Холандия, за да атакува. Според тази логика, в Близкия изток ще бъде възможно в близко бъдеще да се нанесе историческо поражение на целия Западен свят, който със сигурност ще мине на страната на Израел. Но нито Западът, нито Израел са готови за война на пълно унищожение. Но врагът им е вече . . .готов !
  • 12 Обичам да им гледам резила

    4 11 Отговор
    Всички талибаноиди признали това газа за държава. И са се чудат какво да прават. Или нещо се биите. Или спрете да ми се правите на хуманни. Все пак още трепете хора с камъни. А на путинофила дето громи рамо до рамо с ислямистите. Ще му кажа само едно. Бог има там някъде сред тия дето ги лъжете. И може да вземе да ви накаже. Играете си с религията на хората. Манипулирате ги със нея. Същото правите и с патриотите. Но и идея си нямате за какви фанатици става въпрос.
  • 13 Мдаа....

    5 3 Отговор
    Хвърляй атома на всякъде.Да останем само чисти.Аз съм навит за каменната ера.Писна ми от убийци!!!
  • 14 До 3 коментар

    15 0 Отговор
    Ти си изключително т ъ п о п арче.Израел е малка по територия държава,25 000 кв километра,4 пъти по-малка от България.Ивицата Газа е част от Израел.Ти как си представяш да използват атомна бомба,толко близо до Тел Авив.Все едно да запалиш къщата на съседа ти.
  • 15 Ганьо

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Израел":

    Църквата която гръмнаха мюсюлманска ли беше...

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Мдаа....

    10 0 Отговор
    Като гледам всички велики сили не са толкова велики, като им удариш по-един шамар.Всичко е митове и легенди.Само Давид и гулиат доказват, че някой е по-силен от друг.Няма значение с какво разполага.

    Коментиран от #18

  • 17 много прост народ отгледа соца

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Ганьо":

    Абе ако не бяха гръмнали църква нямаше да има какво да кажеш. Те за това ли са я гръмнали. Или за това я е гръмнал друг.
  • 18 Мхм

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мдаа....":

    Давид и Голиат са се боли толкова колкото и Трзей се е бил с Минотавъра
  • 19 Алоооо

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ганьо":

    Църквата я гръмнаха Хамас, та да настроят света срещу Израел.

    Коментиран от #20

  • 20 Ганьо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Алоооо":

    Ти ли я гръмна или...
  • 21 Пешо

    3 1 Отговор
    Мара не е прЕхванала нищо в средното образование, но са и дали възможност да дращи глупости до откат. Язък за името и.
  • 22 Без име

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тошо":

    Ти лично ,какво лошо си видял от евреин,или просто си говориш...така....Аз пък не съм,а и не мисля,че така се обобщава.

    Коментиран от #26

  • 23 Без име

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така е.Израел не помня някога да са провокирали война,винаги им се налага да отвърнат на ударите!
  • 24 Гого

    6 2 Отговор
    Няма да има мир в близкия изток докато съществува еврейската държава. Позор за евреите, които са понесли и преживяли геноцида спрямо тях от германците, а сега да вършат същото спрямо други човешки същества. Ума ми не може да побере кой и как е допуснал 2,5 млн. души да са оградени в едни огромен концлагер, наречен "Ивицата Газа". Това са хора, жени, деца, стари хора, живеещи на милостинята на евреите. Ако слушкат. ще им пуснат ток и вода. Ще им дават храна, колкото преценят, че е необходимо. Ако надигнат глас за човешките си права, следват бомбени атаки, разрушения и смърт. Хора без настояще и бъдеще. Следва глад и геноцид спрямо тях. Ето това са евреите и техните покровители от САЩ и някои други ояли се страни. Това е американската демокрация, носеща смърт и разруха. А еврейската държава трябва да преустанови съществуването си и евреите да се разселят в тези страни, които ги подкрепят. Иначе пожара гори близо до нас и при по силен вятър може да ни застигне и нито Киро, нито Асен, нито "посолството" ще ни помогнат.

    Коментиран от #25

  • 25 Глупаци

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Гого":

    Те не са били 2,5 милиона просто се размножават с темпа на мишките, кой им е виновен.
  • 26 Копейкин

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Без име":

    Да и аз евреин не познавам но съм патил от сиганите.
  • 27 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Битият бит":

    Е тука си в грешка гоУема.... Виж в тик тока какви ги вършат. А пък извън него.... Само у@й ти требва....