Отидете към основна версия

2 167 17

На косъм! Китайски изтребител прелетя опасно близо до американски бомбардировач

  • б-52-
  • китай-
  • сащ-
  • изтребител-
  • тайван-
  • южнокитайско море

Министерството на външните работи на Китай обвини САЩ за инцидента, като предположи, че американският самолет е прелетял над Южнокитайско море като умишлена провокация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайски изтребител се е приближил на 3 метра от американски бомбардировач B-52, летящ над Южнокитайско море, като едва не предизвикал инцидент, съобщиха американските военни, предава Associated Press.

По време на нощен полет изтребителят Shenyang J-11 се приближил до самолета на ВВС на САЩ "неконтролируемо и с прекомерна скорост, летейки под, пред и в рамките на три метра от самолета B-52, излагайки двата самолета на риск от сблъсък“, според изявлението на военните.

Министерството на външните работи на Китай обвини САЩ за инцидента, като предположи, че американският самолет е прелетял над Южнокитайско море като умишлена провокация.

"Военните самолети на САЩ пропътуваха хиляди километри до прага на Китай, за да покажат сила", заявява говорителят на външното министерство Мао Нин.

"Това е източникът на рискове за морската и въздушната сигурност и не благоприятства регионалния мир и стабилност", допълва той.

САЩ и техните съюзници редовно провеждат военноморски маневри в Южнокитайско море, а техните военни самолети прелитат над района, за да подчертаят, че водите и въздушното пространство са международни.

Прехващанията във въздуха са чести и САЩ заявиха по-рано, че е имало повече от 180 подобни инцидента от есента на 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.

Свързани новини