Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 16:00 3 124 14

Израел: Реакцията на Китай е смущаваща

  • тайван-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • китай

Еврейската държава няма официални дипломатически връзки с Тайван, но Тайпе гледа на Тел Авив като на важен демократичен партньор

Израел: Реакцията на Китай е смущаваща - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският пратеник в Тайпе каза днес, че Тайван е "добър приятел", чиято подкрепа Израел е оценил, но реакцията на Китай спрямо атаката на "Хамас" е "смущаваща", съобщава "Ройтерс".

Израел няма официални дипломатически връзки с Тайван, но Тайпе гледа на Ерусалим като на важен демократичен партньор. Тайван бързо осъди нападението на "Хамас" срещу страната и предложи своята подкрепа и съчувствие.

Говорейки пред репортери в Тайпе, пратеникът на Израел Мая Ярон похвали силната подкрепа от правителството на Тайван, включително от президента Цай Инуън. "Тайван наистина е добър приятел за Израел и ние наистина оценяваме всичко, което получаваме. Поддържам тесен контакт с външния министър, мисля, че хората са много загрижени", обяви тя.

Китай осъди насилието и атаките срещу цивилни в конфликта и въпреки че неговият външен министър Ван И обяви, че действията на Израел са "извън обхвата на самоотбраната", той не назова "Хамас" в коментарите си.

В сряда Китай и Русия наложиха вето на натиска на САЩ към Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия по конфликта в близкия изток. Двете призоваха за "паузи" в битките, за да се позволи достъп на хуманитарна помощ, защита на цивилни и спиране на въоръжаването на "Хамас" и други бойци в ивицата Газа.

Ярон повтори разочарованието на нейното правителство от Китай, защото не e осъдил атаките срещу цивилни от страна на "Хамас". "Това всъщност е нещо, което е много обезпокоително относно Китай", изтъкна тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    47 5 Отговор
    те чуфу-тите какво,свикнаха цял свят да ги съжалява Ех избърза Сталин с тая победа избърза

    Коментиран от #11, #12

  • 2 да де

    41 3 Отговор
    След изказването на Гутериш мошетата го призоваха да си подаде оставката не им остава нищо друго да призоват и другарят Си да направи същото.
  • 3 Българин

    41 3 Отговор
    За Нетаняху всички жертви са терористи, той категорично отхвърли, че има цивилни жертви в Газа. Той бил изтребил хиляди терористи. Това каза. Според медиите синът му беше на фронта, а се оказа във Флорида. Освен това Нетаняху продължава да твърди, че не е знаел за атаката на Хамас, което е поредната лъжа. Изобщо много измами.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ихтиандър

    4 20 Отговор
    Соловей: Със секретен протокол Путин е дал на Китай огромна територия в Сибир за 49 г.
    Трябва да влезе в сила от 2025 г.....Ето първопричината за позицията на Китай....Не знам руснаците дали са запознати с този документ?

    Коментиран от #8

  • 6 ...

    6 21 Отговор
    85% от всички Стартъпи тръгват от Израел и над 80% от тях отиват да продуцират в Китай - така че да си помислят пак кой подкрепят
  • 7 Хъхъ

    5 22 Отговор
    Китай си е тоталитарна държава те от друго не разбират освен от мачкане и репресии, за тях това е нормално !

    Коментиран от #10

  • 8 Гошо

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ихтиандър":

    По важно е ти че си запознат Руснаците къде ти ще имат такъв достъп до секретни протоколи Там мракобесие неинформираност ,не като при теб ,когато си поискаш и хоп отваряш си руските секретни папки
  • 9 Ний ша Ва упрайм

    22 1 Отговор
    китайците са мъдро племе неподвласни на посолството
  • 10 грух

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хъхъ":

    ти па много знаеш какво е в Китай, сельо соросно !
  • 11 Стииян

    0 11 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Ти си един фашистки боклук,който трябва да лежи в затвора
  • 12 Мухаа,хаа!

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Абе че не е избързал с победата,е грешен поглед върху днешните събития.Но огромната му грешка е ,че той , с лично неговият натиск върху Съюзниците, създаде днешен израел. Докато ингилизина ,не само беше против това,но буквално ги разстрелваше, не допускаше корабите с мигранти до пристанището.Защото Палестина беше тяхна колония, включително територията на днешен израел.И тази неблагодарна джид пас,мна, буквално след една година от създаването на държавата им,се обърна срещу Сталин и СССР.Гонят само интерес, и не се спират пред нищо.За тях думи като лоялност, приятелство, равнопоставеност, са празни приказки.И аз преди се питах,защо са били толкова гонени отвсякъде.Още от времената на древните фараони, през всички европейски империи,кралства,царства. Без изключение.Но има доста исторически документи в чичко Гугъл.Бръкни и прочети - много е интересно.
  • 13 КГБ

    5 9 Отговор
    Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са и на какво са способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.
  • 14 Писнаму

    1 0 Отговор
    Хайде стига с тези евреи и палестинци. Ахмаците ще подпалят света заради хилядолетна си кавга.