Отидете към основна версия

1 777 29

Израел разширява действията по суша. Започва ли офанзивата?

  • израел-
  • инвазия-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • сухопътна операция-
  • хамас

Израелските военни оповестиха засилени сухопътни акции в Газа

Снимка: БГНЕС/ EPA

В петък вечерта израелската армия обяви, че разширява разполагането на сухопътни части в ивицата Газа. Армейски говорител отново призова жителите на град Газа да се насочат на юг.

Ръководството на ислямистката организация Хамас в Газа заяви, че Израел е прекъснал комуникациите и по-голямата част от интернет в цялата ивица Газа. То потвърди също така, че израелските атаки са най-тежките от началото на войната в Близкия Изток.

"Целенасочена атака"

Според военни източници израелските сухопътни сили са извършили "целенасочена атака" в центъра на ивицата Газа още в петък вечерта. Тя е била подкрепена от изтребители и дронове. Целта на атаката са били обекти на Хамас. След това войниците са напуснали палестинската територия, жертви от тяхна страна няма.

Успоредно с операцията по земя са били бомбардирани цели на Хамас в центъра, но също така и "в цялата ивица Газа", се казва още в съобщението. Унищожени са площадки за изстрелване на ракети и командни центрове, има неназован брой убити членове на Хамас.

Преди три седмици стотици терористи на Хамас преминаха през израелските гранични укрепления, убиваха войници и беззащитни цивилни граждани, измъчваха жертвите си и взеха над двеста заложници, които отвлякоха в ивицата Газа. От началото на терористичните атаки Хамас е изстрелял хиляди ракети към Израел.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.

Свързани новини