Отидете към основна версия

2 067 27

Израел прехвана ракета, изстреляна от Ливан

  • газа-
  • ливан-
  • ракети-
  • ракета-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • хизбула-
  • иран

Израелската армия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан ежедневно си разменят огън от началото на конфликта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските военни заявиха днес, че прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан по един от техните безпилотни самолети, а ливанските власти издадоха предпазни указания в случай, че се наложи да евакуират летището в Бейрут, тъй като напрежението по границата нараства, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Израелската армия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан ежедневно си разменят огън от началото на конфликта в ивицата Газа преди три седмици, което представлява и най-голямото изостряне на ливанско-изралеската границата, откакто двете страни водеха война през 2006 г.

По време на конфликта през 2006 г. пистите на международното летище "Рафик Харири" в Бейрут, разположено в южната част на столицата, бяха поразени от израелски въздушни удари наред с друга ливанска инфраструктура. По онова време летището бе временно затворено. С повторното нарастване на напрежението ливанските власти издадоха предпазни указания за евакуация на летището и околните съоръжения в случай на извънредна ситуация. В указанията обаче не се посочва, че има непосредствена заплаха за обекта.

Конфликтът в ивицата Газа, в който Израел засили сухопътната си офанзива, породи опасения, че бойните действия могат да се разпространят в по-широк регионален мащаб, включително до ливанската граница. Израелските военни днес съобщиха, че са прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан към израелски безпилотен летателен апарат. В съобщението се казва, че военните са отговорили, като са "поразили източника на ракетния огън".

Нямаше незабавен коментар от страна на "Хизбула" - тежко въоръжена групировка, която заяви, че от петък насам 47 нейни бойци са били убити в сблъсъците по границата, отбелязва Ройтерс. Израелската армия заяви по-рано, че седем нейни войници са били убити от 7 октомври насам, когато палестинската групировка "Хамас" - съюзник на "Хизбула" - извърши редица смъртоносни нападения срещу градове и кибуци на израелска територия. Като ответна мярка Израел предприе масирани въздушни удари срещу Газа.

Източници и преди са съобщавали, че атаките на "Хизбула" срещу Израел имат за цел да държат израелската армия в напрежение, без да провокират голяма война. Израел заяви, че няма интерес от водене на война и че ако "Хизбула" бъде сдържана, ще запази статуквото, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини