Отидете към основна версия

5 601 81

Русия отправи остри критики към Израел и предупреди за възможна катастрофа

  • израел-
  • сергей лавров-
  • русия-
  • газа-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • хамас

Не сме съгласни, че на тероризма може да се отвръща с нарушаване на нормите на международното хуманитарно право, каза Лавров

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че израелските въздушни удари по ивицата Газа са в нарушение на международното право и могат да породят катастрофа, която да трае с десетилетия, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Лавров направи това изказване – един от най-критичните коментари на Москва по отношение на Израел до момента – в интервю за Беларуската телеграфна агенция, публикувано днес. "Осъждаме тероризма, но категорично не сме съгласни, че на тероризма може да се отвръща с нарушаване на нормите на международното хуманитарно право, в това число чрез безразборно използване на сила срещу обекти, където се знае, че има цивилни, включително заложници", каза Лавров.

Според Киев и Запада самата Русия обстрелва цивилни в Украйна. Москва казва, че не взема умишлено под прицел цивилни, а обстрелва само военни обекти, отбелязва Ройтерс. По думите на руския външен министър е невъзможно да бъде унищожен "Хамас" – както се закани Израел – без да бъде унищожена Газа, заедно с по-голямата част от цивилното ѝ население. "Ако Газа бъде унищожена и 2 милиона жители бъдат прогонени, както някои политици в Израел и в чужбина предлагат, това ще породи катастрофа за десетилетия напред, ако не и за столетия", предупреди Лавров.

"Необходимо е да се спре и да бъдат обявени хуманитарни програми за спасяване на подложеното на блокада население", добави той. Здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа казаха вчера, че 7326 палестинци са били убити от началото на бомбардировките на Израел. Въздушните удари бяха нанесени в отговор на нападението на 7 октомври от бойци на "Хамас" на израелска земя, при което бяха убити 1400 души, предимно цивилни. "Хамас" взе и над 200 души за заложници.

Русия, която подкрепя идеята за незабавно спиране на огъня и уреждане на конфликта чрез обособяването на две отделни държави – израелска и палестинска – разгневи Израел, като покани делегация на "Хамас" в Москва – решение, което защити вчера. "Хамас" каза, че опитва да установи местоположението на 8 заложници в Газа по молба на Русия. Лавров също така заяви, че Русия е в тесни контакти и с Израел.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания