Отидете към основна версия

3 727 94

Израел към палестинците: "Бягайте на юг. Времето изтича."

  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • палестина-
  • хамас-
  • евакуация

Израел вече многократно призова жителите на северната част да се евакуират

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските военни отново призоваха хората, които все още се намират в северната част на Ивицата Газа и град Газа, да се преместят в южните райони на крайбрежната територия. "Това не е просто предпазна мярка, а спешен призив", заяви говорителят на армията Даниел Хагари в ново изявление.

"Времето за това свършва", посочи той и добави, че прави това от загриженост за безопасността на цивилното население. Призивът беше поместен и в социалната мрежа Х (преди Туитър).

700 хиляди вече са напуснали района

"Завръщането в северната част на Ивицата Газа ще бъде възможно веднага след края на интензивните военни действия там", увери Хагари. Той обаче не посочи конкретни срокове. Израел вече многократно призова жителите на северната част на Ивицата да се евакуират на юг. По данни на военните поне 700 000 души вече са направили това. Организацията на обединените нации (ООН) дори говори за 1,4 милиона вътрешно разселени лица. Общо в гъсто населената зона живеят над 2,2 милиона души.

Атаките в Газа се засилват

Израелските военни съобщиха, че "значително" са увеличили атаките си в ивицата Газа, като се приближават с още една стъпка към масирана сухопътна офанзива в Ивицата. Военният говорител Даниел Хагари заяви в телевизионно обръщение: "Ще продължим да поразяваме цели в град Газа и околностите му." Израелските сухопътните части ще разширяват периметъра на действия в Ивицата Газа, допълни още военният говорител.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.

Свързани новини