Отидете към основна версия

1 520 53

Атомната енергетика ще е част от чистите технологии за декарбонизация на Европа

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • декарбонизация-
  • европа-
  • ес-
  • чисти технологии-
  • атомни централи

Споразумението на Комисията по индустрия трябва да бъде потвърдено чрез гласуване на пленарната сесия на ЕП

Снимка: Shutterstock

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент гласува връщане на ядрената енергия в списъка на технологиите, отговарящи на условията за преференциално финансиране, като част от пътя на Европа към икономика с нулеви въглеродни емисии, предаде Euractiv.com.

Европейската комисия внесе своя Закон за промишленост без въглероден отпечатък през март тази година като отговор на Закона за ограничаване на инфлацията в САЩ, който предоставя милиарди субсидии за чисти индустрии.

Първоначалното предложение в закона, което предизвика противоречия, даваше предимство само на „стратегически“ технологии като слънчеви панели, батерии и термопомпи, като същевременно изключи други като ядрената енергетика. Впоследствие използването на мирния атом бе върнат отново като една от предпочитаните зелени технологии за съживяване на европейската промишленост, съгласно политическо споразумение, постигнато от депутатите в Европейския парламент.

Така преференциалният списък бе разширен до 16 технологии – включително всички видове ядрено делене, както и термоядрен синтез, устойчиви горива и биогаз. Основната цел в закона остава същата - 40% от изброените технологии, инсталирани на континента, трябва да бъдат произведени в Европа. Тази амбициозна задача обаче няма правно обвързващо задължение. Споразумението на Комисията по индустрия трябва да бъде потвърдено чрез гласуване на пленарната сесия на Европейския парламент през ноември.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини