Отидете към основна версия

3 556 88

Руски журналист е бил извикан в ДАНС, заплашват го с изгонване от България

  • шпионаж-
  • русия-
  • александър гацак-
  • българия-
  • украйна-
  • журналист-
  • данс-
  • екстрадация-
  • шпионин-
  • война-
  • руско посолство-
  • акредитация

Българското външно министерство отне акредитацията на журналист от Русия

Снимка: БГНЕС

Българското министерство на външните работи отне акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, заяви пресслужбата на вестника, цитирана от ТАСС, предаде БТА.

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета".

"Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната“, посочва ТАСС. "А. А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна ", пише още в изявлението на "Российская газета".

ТАСС отбелязва, че друг кореспондент на вестника - Александър Гасюк, е бил задържан на 5 октомври в Никозия. "В момента на задържането той се е намирал в автомобил близо до жилището, в която живее със семейството си. Журналистът е бил подложен на насилие, в резултат на което ръката му е била наранена. По-късно журналистът е бил откаран в болница", пише ТАСС. "Такива откровено враждебни действия, застрашаващи сигурността на руските журналисти, грубо нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да изпълняват професионалните си задължения", подчертава пресслужбата на РГ.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания