Отидете към основна версия

1 Ноември, 2023 14:52, обновена 1 Ноември, 2023 14:52 13 014 275

МВнР на Русия привика кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров

  • русия-
  • българия-
  • мария захарова-
  • акредитация-
  • журналист-
  • александър гацак

Твърде вероятно е това да е свързано с експулсирането на кореспондента на „Российская газета“ в България“ Александър Гацак

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кореспондентът на БНР В Москва Ангел Григоров е бил извикан днес в 17 ч., м.вр., в Министерството на външните работи на Руската федерация, предаде obache.bg. Твърде вероятно е това да е свързано с експулсирането на кореспондента на „Российская газета“ в България“ Александър Гацак. Само БНР от водещите български медии има кореспондентски пункт в Москва. Малцината други български кореспонденти са със статут на свободно наемани – стрингери.

По-рано днес Руската федерация заяви, че ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти срещу кореспондента на "Российская газета" в България Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция, предаде агенция ТАСС.

Агенцията се позовава на говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

"Кореспондентът на "Российская газета" в България Александър Гацак е получил "черна точка" от българските - акредитацията му е отменена и му е съобщено, че му предстои екстрадиция", написа тя в Телеграм. "Това е поредният незаконен ход на натовците срещу руските журналисти, които биват маниакално преследвани. Ще предприемем ответни мерки", добави говорителката на руското външно министерство.

Българското министерство на външните работи отне акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, заяви вчера пресслужбата на вестника, цитирана от ТАСС. "Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета".

От своя страна българската ДАНС съобщи, че "заради дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България", със заповед на председателя на ДАНС, на руския гражданин Александр Гацак, акредитиран кореспондент в България на в. „Российская газета“, са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“.

На 29 септември Гацак е призован за връчването на заповедта в „Дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно - в сградата на ДАНС. Той обаче отказал да се яви и се укрил в посолството на Руската федерация, съобщават още от агенцията. От ДАНС са потърсили съдействие от МВнР. Гацак е напуснал територията на България на 1 ноември, съобщават още от ДАНС.

Държавна агенция „Национална сигурност“ изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности, се казва още в съобщението. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение, завършват от ДАНС.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 122 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания