Отидете към основна версия

6 367 186

Украинската армия напредна само със 17 км за пет месеца. Залужни призна: Няма да успеем да извършим пробив

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • валерий залужни-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин

Войната в Украйна наподобява сраженията през Първата световна война, каза командващият украинските сили

Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна е в задънена улица, украинските войски няма да могат да постигнат пробив на фронта. Това признание направи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в интервю за The Economist.

Пет месеца след началото на контранастъплението Украйна успя да напредне само със 17 километра. Русия пък воюва десет месеца за Бахмут на изток, „за да превземе град с размери шест на шест километра“. Залужни каза, че фронтът сега му напомня на случилото се през Първата световна война.

„Точно както през Първата световна война, сега в Украйна достигнахме лимита на технологиите, което ни поставя в задънена улица“, казва той. Генералът заключава, че ще е необходим огромен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица. „Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“, посочи той.

„Най-големият риск от окопна война на изтощение е, че тя може да се проточи с години и да изтощи украинската държава“, каза Залужни. Командващият украинските сили каза, че след първите неуспешни опити за пробив по време на контраофанзивата той е извършил няколко рокади, които обаче не са довели до пробив. Сега Украйна се нуждае от технологичен пробив, каза Залужни, давайки пример с изобретяването на барута от китайците навремето. Само такава огромна крачка ще даде предимство на украинците.

Залужни разкри от какво според него се нуждаят украинските сили сега. Контролът на небето е от решаващо значение, посочи той, докато Украйна чака още западни изтребители F-16. Заглушаването на комуникационните и навигационните сигнали на врага е жизненоважно, допълни Залужни, както и разчистването на руските минни полета.

През последните седмици се наблюдава колебание сред западните партньори на Украйна в предоставянето на военна помощ, както и в надеждите, че украинската контраофанзива ще сложи край на тази война. В момента изгледите не са оптимистични за Украйна, защото не се вижда скорошен край на руската окупация. Владимир Путин печели и от войната в ивицата Газа, защото тя отклонява вниманието и ресурсите на западните страни.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: