Отидете към основна версия

4 235 80

Ако Украйна спре да се бие, ще изчезне

  • украйна-
  • ихор прокопчук-
  • война-
  • нато-
  • румъния-
  • русия

Украйна не е искала тази война, тя стана жертва на агресивна провокация, каза посланикът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна няма друг избор, освен да се бие за свободата си. В противен случай няма да я има на картата. Това заяви украинският посланик в Румъния Ихор Прокопчук.

Ако Украйна спре да се бие, ще изчезне, ако Русия спре да се бие и се оттегли, войната ще спре. Това заяви посланикът на Украйна в Румъния Ихор Прокопчук на Aspen-GMF Bucharest Forum 2023, който се провежда в Букурещ. Дипломатът участва в панел, посветен на перспективите за мир, предаде БТА.

“Украйна не е искала тази война. Тя стана жертва на агресивна провокация. Руският режим има амбиции към Европа чрез Украйна. На сто процента трябва да бъдат наложени санкции на Русия и рестриктивни мерки срещу Русия и енергийния сектор”, коментира дипломатът. Той призова за военна подкрепа и доставки за Украйна възможно най-скоро. “Нуждаем се от муниции”, добави Прокопчук.

Рейчъл Ебщайн от “Йозеф Корбел” - училище за международни изследвания (Университет в Денвър), изрази мнение, че в началото доставките на оръжия за Украйна са били “твърде бавни”. В отговор на журналистически въпрос кой е необходимият компромис за войната в Украйна, тя отбеляза: “Украинците не са в позиция да правят компромиси. Украйна е тази, която трябва да реши дали и кога да преговаря за мир.”

Другите участници в панела - представители на Института Хъдсън и на Федералната академия за политика на сигурност, се обединиха около позицията, че руският президент Владимир Путин е този, който трябва да мисли за компромиси, защото Украйна е подкрепена от НАТО, ЕС, Г7. Според тях приемането на Украйна в НАТО би означавало защита на източната граница.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: