Отидете към основна версия

1 693 28

Управляващите в Унгария предлагат законопроект за „защита на суверенитета“

  • унгария-
  • законопроект-
  • финансиране-
  • избори

Той е насочен срещу финансирането от чужбина на кандидати за изборни постове

Унгарското правителство иска да криминализира чуждестранното финансиране на предизборни кампании и да създаде нов орган, който да контролира неправителствените организации, съгласно предложен закон, представен във вторник, предаде AFP.

Така нареченият „законопроект за защита на суверенитета“ се разглежда като най-новата репресия от страна на правителството на премиера Виктор Орбан срещу политически съперници и критици преди изборите за Европейски парламент и местните избори догодина.

Мате Кочиш, ръководител на парламентарната група на управляващата партия Фидес, написа във Фейсбук, че предложеният законопроект ще "затвори вратичка за изборна измама".

След парламентарните избори през 2022 г. правителството публикува множество разсекретени разузнавателни доклади, в които се твърди, че опозиционният алианс е получил повече от три милиарда форинта (около осем милиона евро) от базирана в САЩ НПО за своята кампания.

Опозиционните партии отричат обвиненията, заявявайки, че средствата идват от унгарски граждани, живеещи в чужбина.

Съгласно новото законодателство ще бъде създадена Агенция за защита на суверенитета, която да "идентифицира и разследва организации, които получават финансиране от чужбина" с цел "дейности, насочени към повлияване на волята на избирателите".

Новата агенция няма да има правомощието сама да санкционира НПО, но може да предава информация на властите.

Освен това ще публикува годишен „доклад за суверенитета“ и ще прави препоръки.

Предложеният законодателен пакет ще изисква конституционна поправка, както и промени в наказателния закон.

Всеки кандидат за избори, който приеме чуждестранно финансиране, може да получи до три години затвор, ако законодателството бъде прието.

Откакто дойде на власт през 2010 г., Орбан и неговите съюзници често обвиняват политически опоненти, неправителствени организации и медии, че служат на чужди интереси.

През 2017 г. управляващите приеха подобен закон, насочен към НПО, получаващи чуждестранно финансиране, но трябваше да го отменят след официално уведомление от Европейския съюз.

Унгария е член на 27-членния блок, но Орбан редовно влиза в конфликт с партньорите на страната си в ЕС не само по въпросите на миграцията, но и по въпроси като независимостта на медиите и съдилищата и правата на ЛГБТ.

Миналия петък правителството стартира последната си "национална консултация" - проучване, финансирано от данъкоплатците, обявено за "защита" на страната срещу предполагаемите политики на Европейския съюз.

Появиха се и билбордове, рекламиращи консултацията, изобразяват председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен рамо до рамо с Алекс Сорос, син на Джордж Сорос, поради подкрепата му за неправителствени организации за човешки права.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: