Отидете към основна версия

1 762 12

Втори фронт срещу Израел? Техеран води тайна дипломация с "Хизбула"

  • иран-
  • ливан-
  • хизбула-
  • хасан насрала-
  • хосейн амир абдолахиан

"Хизбула" твърди, че действа в подкрепа на "Хамас" след безпрецедентната атака на палестинската ислямистка групировка срещу Израел на 7 октомври, при която според израелските власти са загинали 1200 души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се е срещнал с Хасан Насралла, лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула", която води боеве с Израел от началото на войната в Газа, съобщи днес шиитската групировка, която е и съюзник на палестинската "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В изявление на "Хизбула" се казва, че двамата са "разгледали последните събития в Палестина, Ливан и региона и ... усилията, които се полагат за прекратяване на израелската агресия срещу ивицата Газа".

Амир Абдолахиан, който вчера предупреди, че войната може да излезе извън контрол, ако примирието не продължи, след разговорите е напуснал Бейрут и е заминал за Доха, съобщи днес иранската новинарска агенция "Нур".

След като примирието между Израел и "Хамас", което трябваше да влезе в сила в днес, беше отложено, в Южен Ливан се засилиха сблъсъците след израелски удар, при който бяха убити петима бойци на "Хизбула".

Тази сутрин шиитската групировка обяви, че "е насочила удара си директно по военна база" в Айн Зейтим, близо до град Сафед в Северен Израел, на около 10 км от границата, като е използвала 48 ракети "Катюша".

"Хизбула" твърди, че действа в подкрепа на "Хамас" след безпрецедентната атака на палестинската ислямистка групировка срещу Израел на 7 октомври, при която според израелските власти са загинали 1200 души.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.

Свързани новини