Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 17:26 1 054 3

Удължават примирието? Израел и "Хамас" водят тежки преговори

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • иран-
  • хизбула

Палестинската групировка иска четиридневно удължаване, докато Израел настоява за удължаване всеки ден, като продължават преговорите кои палестински затворници ще бъдат освободени, казаха източниците

Удължават примирието? Израел и "Хамас" водят тежки преговори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Египетски, катарски и американски преговарящи са близо до удължаване на четиридневното примирие в Газа, което изтича в понеделник, казаха източници от египетските служби за сигурност на фона на нарастващия международен натиск за продължаване на сделката, която доведе тишина в Газа, предава Ройтерс.

Палестинската групировка "Хамас" иска четиридневно удължаване, докато Израел иска удължаване всеки ден, като продължават преговорите кои палестински затворници ще бъдат освободени, казаха източниците.

Израелски служител по-рано повтори позицията на Тел Авив, че ще се съгласи на допълнителен ден примирие за всеки допълнителни 10 освободени заложници и всеки път да освобождава три пъти повече палестинци. Броят на допълнителните дни е ограничен до пет, добави служителят.

Палестински служител, запознат с преговорите за примирие, каза, че и "Хамас", и Израел са показали положително отношение към исканията за удължаване на паузата в боевете, но добави, че "окончателното решение все още не е постигнато".

В неделя "Хамас" освободи 17 души, включително 4-годишно момиче с двойно израелско и американско гражданство, с което общият брой на заложниците, освободени от петък, достигна 58, включително чужденци. Израел освободи 39 тийнейджъри палестински затворници в неделя, като общият брой на палестинците, освободени по време на примирието, стана 117.

Съгласно условията на настоящата сделка, "Хамас" трябва да освободи общо 50 израелски жени и деца, държани като заложници в Газа, което означава, че 11 остават да бъдат освободени в понеделник. В сделката няма ограничение за броя чужденци, които да бъдат освободени.

Говорител на израелското правителство каза в понеделник, че общият брой на заложниците, които все още се държат в Газа, вече е 184, включително 14 чужденци и 80 израелци с двойно гражданство.

Както Израел, така и Хамас изразиха загриженост относно списъците с лица, подлежащи на освобождаване в понеделник и катарските посредници работят с тях, за да разрешат проблемите и да избегнат забавяния, каза пред Ройтерс служител, информиран по въпроса.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че преглежда списъка с палестински затворници, който е получил от "Хамас" за освобождаване в понеделник, и ще предостави допълнителна информация, когато е възможно.

Говорителят на "Хамас" Осама Хамдан, говорейки пред ливанския телевизионен оператор LBC, каза, че групата ще се опита да намери повече заложници, които да освободи и по този начин да удължи примирието. "Хамас" по-рано заяви, че не държи всички заложници, които са били доведени в Газа.

След като примирието приключи, Нетаняху каза през уикенда, "ще се завърнем с пълна сила, за да постигнем целите си: премахване на "Хамас"; гарантиране, че Газа няма да се върне към това, което беше; и разбира се освобождаване на всичките ни заложници".

Палестинците в Газа казаха в понеделник, че се молят за удължаване на примирието. Някои посещаваха домовете си, превърнати в развалини от седмици на интензивни израелски бомбардировки, докато други се редяха на опашка за брашно и други основни продукти, доставяни от хуманитарната агенция на ООН за палестинците UNRWA.

Примирието, договорено миналата седмица, е първото спиране на боевете след седем седмици, откакто "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души и отвеждайки около 240 заложници в Газа.

В отговор на тази атака Израел бомбардира анклава и предприе сухопътна офанзива на север. Според здравните власти в Газа около 14 800 палестинци са били убити, а стотици хиляди са разселени.

Катар, Египет, Съединените щати, Европейският съюз и Испания работят за удължаване на прекратяването на огъня, каза външният министър на палестинската автономия Рияд ал Малики по време на конференция в Барселона, посветена на кризата.

Ал Малики, чиято власт управлява окупирания Западен бряг, каза на Форума за Средиземноморския съюз, че международната общност трябва да окаже натиск върху Израел да удължи примирието за неопределено време. Броят на жертвите ще се удвои, ако войната се поднови във вторник, добави той.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел каза на същата конференция, че настоящото примирие е важна първа стъпка, но че ще са необходими много повече, за да се облекчи ситуацията.

Борел също така призова Израел да не "реколонизира Газа", като каза, че създаването на палестинска държава на Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа е най-добрата гаранция за мира и сигурността на Израел.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес каза, че "Хамас" вече не може да управлява Газа след края на военните действия, тъй като няма "дневен ред за мир".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фафли писИец

    1 0 Отговор
    Гугела нИ ми тринсейтва, на софията интернету е заснежен.
  • 2 честен ционист

    3 2 Отговор
    Камиларите от сектор Газа се дърпат, да бъдат настанени в Странджа-Сакар. Казват, че по-добре на палатка в пустинята да го карали.

    Коментиран от #3

  • 3 любител

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    ми кво търсиш у софия иди си на село дето ти е мястото па може там и да фанеш интернету. хахаха