Отидете към основна версия

7 775 255

Украинската армия може да се изтегли от Авдеевка

  • авдеевка-
  • михайло жирохов-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Путин е дал заповед за превземането на града до края на годината - на всяка цена

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украински защитници в Авдеевка казват, че руската окупационна армия хвърля тук всичките си сили - въпреки големите загуби. „Държат се като зомбита“. Защо? Защото на руската армия ѝ беше наредено да превземе града до края на годината или дори по-рано, за да има възможност Владимир Путин да обяви „голяма победа“ над украинския град, който имаше население от 30 000 души преди инвазията.

Ситуацията в Авдеевка е много тежка, има вероятност украинските сили за отбрана да се изтеглят. По-нататъшните събития ще зависят от решението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Такова мнение изрази пред Obozrevatel военният експерт Михайло Жирохов.

„За съжаление там ситуацията е много, много тежка. Руснаците започнаха да използват масово 500-килограмови управляеми бомби, те хвърлят всички възможни ресурси тук, защото доколкото знам имат мисия да превземат Авдеевка до края на годината“, каза Жирохов. Путин иска да се похвали с победа пред вътрешната публика в Русия, месеци преди предстоящите президентски избори.

Според Жирохов все още не е ясно какви са плановете на украинското военно командване. „Ако в близко бъдеще не бъде проведена локална контранастъпателна операция, която да отреже настъпателните възможности на руснаците, или не бъде дадена заповед за изтегляне на бригадите, които са в самата Авдеевка, може да видим много лоши резултати. Не искам да говоря за това, че вече сме загубили Авдеевка, но всичко води към това“, каза военният експерт.

Попитан дали ситуацията на фронта ще се промени драстично, когато Украйна получи обещаните изтребители F-16, Жирохов отговори: „Европейските модификации, които ни предават, са, честно казано, остарели. Те могат да използват доста ограничен арсенал. Те не поддържат съвременни ракети с голям обсег, които ни трябват“.

По отношение на Кримския мост, Жирохов каза: „Имаме оръжия с голям обсег, които могат да ударят този мост доста мощно. Но не мисля, че имаме способността да го унищожим напълно. Можем да блокираме движението по този мост, но не мисля, че разполагаме с оръжия, за да унищожим опорите, които са поставени на дъното на морето и поддържат цялата конструкция на моста“.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: