Отидете към основна версия

1 753 11

Размяна на пленници в Близкия изток! "Хамас" пусна 12 заложници, Израел освободи 30 палестински затворници

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • заложници-
  • бенямин нетаняху

По-късно израелските военни заявиха, че освободените 12 заложници вече се намират на израелска територия при специалните им сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските военни съобщиха, че групировката "Хамас" е предала на Червения кръст 12 заложници от Газа – 10 израелци и двама чужди граждани, предаде БТА.

Малко преди това говорител на катарското външно министерство, цитиран от Ройтерс, каза, че групата израелски заложници се състои от девет жени и едно непълнолетно лице.

"В изпълнение на ангажимента в петия ден на хуманитарната пауза 30 палестински цивилни ще бъдат освободени днес", посочи в платформата "Екс" говорителят и добави, че пленниците са били предадени на Международния комитет на Червения кръст.

По-късно израелските военни заявиха, че освободените 12 заложници вече се намират на израелска територия при специалните им сили.

Това е петата група заложници, освободени като част от споразумението за прекратяване на огъня, договорено миналата седмица между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел, отбелязва ДПА.

Около 240 души бяха отвлечени в ивицата Газа по време на терористичните атаки на "Хамас" и други групировки в Южен Израел на 7 октомври. Срокът на действие на примирието, което влезе в сила миналия петък и първоначално щеше да продължи четири дни, бе удължен с още два дни. Засега не е ясно дали той ще бъде удължен още.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини