Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 06:00 1 813 31

Мюсюлманите в Европа се чувстват уязвими заради нарастващата враждебност, свързана с конфликта между Израел и "Хамас"

  • мюсюлмани-
  • европа-
  • хамас-
  • палестина-
  • израел

Престъпленията от омраза са се увеличили драматично в Европа след нападението от 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци и последвалата израелска инвазия в Газа, при която бяха убити около 14 800 палестинци

Мюсюлманите в Европа се чувстват уязвими заради нарастващата враждебност, свързана с конфликта между Израел и "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джиян Омар, берлински законодател, който по произход е сирийски кюрд, не се чувства защитен от полицията, след като получил изпълнени с омраза листовки, смесени с парчета стъкло и фекалии, някой счупил прозореца му и бил атакуван от въоръжен с чук нападател след смъртоносната атака на "Хамас" в Израел от 7 октомври.

Тези три случая в офиса на Омар в избирателния му район са част от нарастващата враждебност срещу мюсюлманите в Европа, разпалвана в някои случаи от политиците след нападението на "Хамас", за каквато съобщават над 30 лидери на общности и застъпници за човешките права, с които се е консултирала агенция Ройтерс. Те добавят, че не се подават сигнали при всеки такъв случай заради ниското доверие в полицията.

"Чувствам се наистина сам и ако някой със статута на избран официален представител не е защитен, тогава как ли се чувстват други хора?", пита се Омар. Той казва, че полицията е провела разследване, но му казала, че не може да му предостави допълнителна охрана на място.

"Представете си, ако бял германски политик бе нападнат от мигрант или бежанец", казва той, намеквайки, че силите за сигурност биха направили повече в такъв случай. Берлинската полиция не е отговорила на запитване за коментар.

Престъпленията от омраза са се увеличили драматично в Европа след нападението от 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци и последвалата израелска инвазия в Газа, при която бяха убити около 14 800 палестинци. В Лондон бе отчетено повишаване на случаите на антисемитизъм с 1240%, рязко повишение бе отчетено и във Франция и в Германия.

Според официалните данни има и по-малко, но значително повишение на антимюсюлманските прояви във Великобритания, но информацията за другите две страни е непълна. Тя не обхваща изцяло атаките и враждебността срещу хората и джамиите, включително срещу деца, които са станали мишена на агресия в училище, посочват хората, с които се е консултирала агенция Ройтерс, някои от които са говорили при условие за анонимност, тъй като се опасяват от отмъщение.

Неподаването на сигнали е широкоразпространено и сред жертвите на антисемитизъм, казват лидери на еврейски групи в трите страни.

Генералният секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания Зара Мохамед казва, че използваният от правителството език, като например назоваването на пропалестински протести "походи на омразата", в съзнанието на много хора е превърнал борбата с антисемитизма и за правата на мюсюлманите или палестинците в игра, в която трябва да има победители и победени.

"Министрите са наистина безразсъдни, това проповядване на културни войни и противопоставяне на общности една срещу друга не само не помага, а е и много разединяващо и опасно", смята тя. Британското правителство не е отговорило на запитване относно официалната употреба на подобни термини.

Усещането за уязвимост сред европейските мюсюлмани бе допълнително засилено миналата седмица от изборната победа на нидерландския крайнодесен популист Герт Вилдерс, който е отправял призиви джамиите и Коранът да бъдат забранени в Нидерландия.

В САЩ от 7 октомври насам имаше случаи на смъртоносно антипалестинско насилие.

В джамията "Ибн Бади" в Нантер, Париж, възрастни богомолци се страхуват да присъстват на сутрешната молитва по тъмно, казват двама поклонници там, след като в края на октомври в джамията била получена писмена заплаха за палеж, изглежда изпратена от поддръжник на крайнодесните.

Председателят на джамията Рашид Абдуни казва, че молба за допълнителна полицейска защита не е била изпълнена. Местната полиция е казала, че патрулира района, но няма достатъчно ресурси, добавя той. Полицията към момента не е отговорила на запитване за коментар.

"Искам ли дъщеря ми да расте в този климат?", пита се пред джамията след петъчната молитва 42-годишният таксиметров шофьор от френски и марокански произход Халил Рабун.

НЕПОДАВАНЕ НА СИГНАЛИ

Опити за палеж, словесно насилие, вандализъм и свинска глава, оставена на място в джамия, са сред повечето от 700 съобщения за случаи на ислямофобия във Великобритания през месеца след атаката на "Хамас", казва групата "Тел мама" (Tell Mama). Това представлява седемкратно увеличение в сравнение с предходния месец. "Тел мама" подава сигнали в полицията само за някои от случаите със съгласието на жалбоподателя.

Френският Мюсюлмански съвет е получил 42 писма със заплахи или обиди между 7 октомври и 1 ноември, но не е подал сигнал за нито едно от тях, казва заместник-председателят на съвета Абдала Зекри. Това се е случило на фона на вълна от писма с омраза и расистки графити по джамиите.

"Огромното мнозинство мюсюлмани не подават жалба, когато станат жертва на подобни актове. Дори ръководителите на джамии не искат. Те не искат да прекарат два часа или повече в полицейско управление, за да подадат жалба, на която в крайна сметка често не се обръща внимание", казва Зекри.

В Германия полицията също често не отчита ислямофобските престъпления като такива заради липса на информираност, например атаките срещу джамии понякога се отчитат само като имуществени вреди, казва Рима Ханано от неправителствената организация "Клейм" (Claim).

"Пострадалите от расизъм хора, като мюсюлманите и хората, за които се смята, че са мюсюлмани, често се страхуват да се обърнат към властите, защото се страхуват да не станат отново жертви, че няма да им повярват или че ще бъдат представени за извършители", казва тя.

Говорител на британското правителство казва, че "трябва да има нулева толерантност за антисемитизма, антимюсюлманската омраза или каквито и да било други форми на омраза" и добавя, че се очаква полицията да разследва докрай подобни атаки.

Министерството на вътрешните работи на Германия казва, че се "противопоставя на всички видове омраза, включително на ислямофобията в частност" и отбелязва, че тази година е извършило проучване, което му е позволило да разбере по-добре антимюсюлманския расизъм.

Във Франция министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен призна за още антимюсюлмански актове след 7 октомври, но се очертава френските официални данни да отбележат спад, като към 14 ноември са били отчетени 130 случая, в сравнение със 188 случая през цялата минала година. Министерството не е отговорило на запитване за коментар.

Говорител на френската национална полиция признава, че данните за антимюсюлманските случаи "са непълни" и разчитат на жалби, подадени от жертвите. Службите за сигурност активно следят за случаи на антисемитизъм, добавя говорителят.

ИСТОРИЯ

Както Франция, така и Германия разработват институционални механизми за отговор на антисемитски актове след Холокоста и Втората световна война и в отговор на продължаващите предразсъдъци срещу евреите.

Колониалното и религиозно минало на Западна Европа също така представя исляма като регресивен и чужд, което допринася за утвърждаването на предразсъдъците сред части от населението и институциите, казва Реза Зия-Ебрахими – историк в "Кингс колидж" в Лондон и автор на "Антисемитизъм и ислямофобия: една преплетена история".

Атаки от страна на ислямистки въоръжени групировки в Европа или чужбина често водят до последици за мюсюлманското население като цяло.

След като джамии бяха осквернени и телевизионни коментатори разпространиха антимюсюлманска реторика, миналата седмица френският президент Еманюел Макрон каза, че "защитаването на французите от еврейското вероизповедание не бива да става чрез разпъването на кръст на французите от мюсюлманското вероизповедание".

Историкът Зия-Ебрахими обаче казва, че решението на френското министерство на вътрешните работи да забрани пропалестинските протести с мотива, че те представляват риск за обществения ред на фона на атаките на "Хамас", е допринесло за възгледа, че арабите са агресори и че поддръжниците на палестинците са мотивирани от антисемитизъм.

"Амнести интернешънъл" (Amnesty International) заяви, че пълната забрана е непропорционална.

Айман Мазйек от Германския мюсюлмански съвет казва, че е необходимо да бъде назначен федерален правителствен комисар за ислямофобията, който да допълни съществуващите комисари за антисемитизма и антиромския расизъм. "Фактът, че имаме толкова много комисари в Германия и нямаме комисар за исляма в частност, е дискриминация сам по себе си", смята той.

Новоназначеният германски комисар за расизма Рим Алабали-Радован призна за необходимостта от подобряване на наблюдението, след като проучване на министерството на вътрешните работи показа, че един от всеки двама германци изповядва ислямофобски възгледи.

За някои мюсюлмани в Германия, която през последните години е приела около един милион сирийци и малко под 400 000 афганистанци, нарастващата враждебност е изненадваща.

Галия Загал дошла в Германия от Сирия през 2015 г. и казва, че никога не е имала сериозни проблеми с дискриминацията. Малко след 7 октомври обаче тя била блъсната на два пъти в един ден и един мъж ѝ извикал: "Това е моята улица, не твоята". "Бях прекалено шокирана, за да отида в полицията", казва Загал, собственичка на салон за красота в Берлин.

превод от английски език: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    16 4 Отговор
    "Това е Моята улица,не Твоята!".Беше тя,Фрицхен,беше...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В техните

    44 1 Отговор
    държави нямали сигурност , дошли в Европа - пак недоволни , не били защитени ?! А домакините им кой да защити ?
  • 4 Русофил

    41 3 Отговор
    Европа е за европейци, арабите да си ходят в пустинята 🤡

    Коментиран от #12, #14

  • 5 Балканският Нерез

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "дебела кратуна":

    Ако и дуп арата ти е дебела като кратуната да ти дойда на гости?

    Коментиран от #6

  • 6 дебела кратуна

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Балканският Нерез":

    Ходи в анадола при твойте братчеди да си правите голо хоро.
    И не, не ми е дебала дупарата, сори, раменете са ми по-широки от ханша. Нема да съм твой тип.
    Кат те слушам си падаш по обърнати кофи.

    Щял да ми идва на гости.. Много сте отворени всички зад компа. Ако се видим на живо не вярвам да хвърляш такива закани...
  • 7 русия е ислям

    10 14 Отговор
    Еми да си се връщат обратно в русия!
  • 8 Време е!

    33 1 Отговор
    Може по всяко време да се върнат там от където са дошли!!!
  • 9 Ромчето

    30 1 Отговор
    По добре е насилствено да ги върнат в държавите им, не и трябва на Европа ислямисти!

    Коментиран от #15

  • 10 Тити

    17 0 Отговор
    Така си го пожелахс чалмите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Александър

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Ей татар я да се враташ у сибиро.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Съветът е за всички

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Като Хан Аспарух нали.

    Коментиран от #16

  • 15 ???

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ромчето":

    А теб къде да те върнат бе прост?
  • 16 бай Гъдю

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Съветът е за всички":

    Княз (хан) Аспарух винаги е живял в Европа и е европеец!

    Коментиран от #22

  • 17 Павел пенев

    17 0 Отговор
    Щом се чувстват уязвими- на самолета и обратно. Холандия им плаща пътните, но стоят.
  • 18 Решението на повечето

    24 0 Отговор
    сегашни световни проблеми е едно - всеки да си знае държавата и който е в чужбина да се върне откъдето е дошъл. Това може да стане доброволно или насила от засегнатите от емиграцията държави, най-вече тия от ЕС. Не може социален закон написан за германци да облагодетелства афганистанци, сомалийци и други пришълци-готованковци.
  • 19 Това го пиша от 2015г.

    20 1 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #27, #31

  • 20 Ха ха ха

    20 1 Отговор
    Почнаха с циганските номера.Га викаха Аллаху Акбар при атентатите и се радваха, га рязаха глави, клаха и мушкато, стреляха и биха простите си домакини приели ги да ги хрантутим, тогава не се чувства ха уязвими , а се събираха в огромни тълпи като във Франция , трошаха чуждо имущество и квичаха: "Ние сме вече закона, ние сме властта".
    Всички да си стягат партакешите и да се омитат кой откъдето е.
  • 21 Ами добре бяхте

    18 2 Отговор
    в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии бол.
  • 22 Пътя на коприната

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "бай Гъдю":

    Европа започва от линията между Словения и Чехия,до полша. всичко което е на изток е хибридна култура между изтока и запада.
  • 23 Брюксел

    13 0 Отговор
    Да си ходят там от където са дошли.
  • 24 Умерено източноправославен

    15 0 Отговор
    Имат основание. Ние българите сме много религиозно-толерантни към нашите мюсюлмани , но не и към престъпните арапски терористи.
  • 25 Все тая

    12 0 Отговор
    И ние не се чувстваме удобно в мюсюлманските държави. , затова и не ходим да живеем там. Ти къв го търсиш в Германия? Като не ти е комфортно, чемодан, вокзал , Сирия 😉
  • 26 Пешо

    6 1 Отговор
    Кой ги кара да са мюсляри насила? Да си изберат нещо по-нормално и готово.
  • 27 дебела кратуна

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Това го пиша от 2015г.":

    Безкрайно си прав! А освен, че липсва воля, присъства и свинщината наречена НПО-та + либералната политика и учение за толерантност. Ако някой само си помисли за нещо като твоя план, веднага бива обявен за расист, нацист, фашист, екстремист, ксенофоб, шовинист и т.н. Следващата стъпка е смазване и/или затвор...
  • 28 мисля

    4 1 Отговор
    че има специално место за вицове и реклами.
  • 29 факт

    9 0 Отговор
    Ислямизма няма място в Европа ,защото тази религия носи ,глад , мизерия и нещастия !!
  • 30 Ханчев

    10 0 Отговор
    Всяка страна си има закони и правила които трябва да се спазват от ВСИЧКИ ПРЕБИВАВАЩИ , независимо пол, възраст ,политически убеждения, религиозни принадлежности. Нарушението на закона е наказуемо за ВСИЧКИ провинили се. Явно мюсюлманската общност както и циганските пришълци ,не искат да спазват НИЩО освен собствения си интерес. Като нарушаваш законите и правилата, ще бъдеш наказан с откомандировене в специализирани за това места или ЧАО ГИРГИНО , т. е . кой откъде е дошъл. Тук нямя място за оплакване и сърдене.
  • 31 Реджи

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Това го пиша от 2015г.":

    Няма нищо по-лесно да се изясни "уязвимоста" на пришълците.
    В Германия един фюрер е построил предведливо лагери с доста голям капацитет. Те още са годни за употреба. Този който работи и се интегрира в ЕС - ОК! Да си живее както намери за добре .А тези коите не желаят да се трудят и да са полезни в обществото - в лагерите. Принудителен труд и според труда , храната . Който не работи , не трябва да яде.