Отидете към основна версия

4 619 64

Зеленски срещу Залужни: Какво става в Украйна?

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • валерий залужни-
  • война-
  • русия

Междувременно, според украинската разузнавателна служба, Русия вече се опитва да се възползва от съществуващите разногласия в Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Откритият конфликт между президента на Украйна и главнокомандващия на въоръжените сили на страната е резултат от това, че контраофанзивата на Киев "не протече по план", пише "Икономист".

"Отношенията между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни се смятат за ужасни", пише британското списание "Икономист", позовавайки се на няколко събеседници. Високопоставен източник от украинското правителство е коментирал пред изданието, че откритият конфликт между военното и политическото ръководство на страната е бил "предвидим" и е резултат от продължителна контраофанзивна операция, която "не е протекла по план".

Медии коментират, че Зеленски и Залужни "не са на едно мнение" още от лятото на 2022 г., но конфликтът става открит около година и половина по-късно - след като отново в "Икономист" е публикувано интервю със Залужни, в което военният командир признава, че ситуацията във войната на Русия срещу Украйна се е превърнала в патова. Зеленски публично упрекна своя генерал за това, че е предизвикал такива заглавия. В по-късно интервю той очевидно е предупредил Залужни да се занимава с военни дела, а не с "политика", посочва изданието.

Търсене на вина в Украйна

Според един от източниците на "Икономист" в украинското правителство Залужни може би е постъпил неразумно, като публично се е противопоставил на по-оптимистичната позиция на президента. "Въпреки това малцина в правителството могат да опровергаят трезвата му преценка", допълва събеседникът. По негови наблюдения сега в Украйна се търси виновният за неуспехите на фронта: "Политиците казват, че техните генерали са глупаци, обучени в Съветско време. А генералите казват, че политиците не разбират и им се бъркат". "Победата има много бащи, но никой не иска да бъде родител на патовата ситуация", заявява служителят.

"Икономист" пише, че наказателното разследване на причините за провала на отбраната на Южна Украйна през февруари и март 2022 г., което позволи на руската армия да създаде нов сухопътен коридор към Крим само за няколко седмици, е изиграло своята роля за изострянето на отношенията между главнокомандващия на армията и украинския президент. Украинските въоръжени сили не са били подготвени за тази ситуация и мостовете, които е трябвало да бъдат взривени, не са били взривени навреме, се посочва в публикацията.

Според някои съобщения Залужни засега фигурира само като свидетел в разследването, но то може да прерасне в нещо по-сериозно, отбелязва англоезичното издание. Един от събеседниците на "Икономист" казва, че Залужни се появява в медиите, за да се застрахова срещу наказателно преследване.

Има ли Залужни политически амбиции?

Според оценката на журналистите фактът, че Залужни все още не е предприел активни политически стъпки, не означава, че той не представлява заплаха за Зеленски. Според проучвания одобрението за Володимир Зеленски е спаднало до 32% на фона на корупционните скандали в украинското правителство, докато популярността на Валерий Залужни се е повишила до 70%.

Междувременно, според украинската разузнавателна служба, Русия вече се опитва да се възползва от съществуващите разногласия в Украйна. Твърди се, че Москва извършва това по три начина: засилване на подкрепата за Русия, подкопаване на доверието в Запада и увеличаване на недоволството вътре в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: