Отидете към основна версия

4 724 85

Сергей Лавров не прелетя над България на път за Скопие заради Мария Захарова

  • русия-
  • скопие-
  • самолет-
  • въздушно пространство-
  • мария захарова-
  • сергей лавров

Говорителят на МВнР на Русия е в санкционния списък и не получи разрешение да премине през нашето въздушно пространство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ТАСС.
Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4 хиляди км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция, а също и Гърция на път за Северна Македония, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС.“

Експерти смятат, че това не е свързано със санкции, тъй като самият Лавров е в санкционния списък на ЕС. „Може би официална София се страхува от Захарова, дори да лети със самолет“, каза събеседник на ТАСС от дипломатическите среди.

През 2022 г. Полша, като действащ председател на ОССЕ по това време, отказа да допусне руската делегация, водена от Лавров, да участва в среща на Съвета на външните министри на ОССЕ в Лодз. Тогава руското външно министерство заяви, че действията на Варшава са безпрецедентни, провокативни и несъвместими със статута на Полша като председател на организацията.

В международното право е обичайно да се разчита на основния документ, регулиращ правилата за въздушно движение - Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. (Чикагската конвенция). Според него територията на една държава се разбира като „сухопътни територии и прилежащи териториални води“. Въздушното пространство не се включва в понятието "територия". В тази връзка европейските санкции не трябва да се прилагат за транзитния денонощен полет на самолет, включително пътуващите на борда.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания