Отидете към основна версия

3 660 88

Какво се знае за отравянето на Марианна Буданова

  • украйна-
  • русия-
  • марианна буданова-
  • кирило буданов

В началото на тази седмица Марианна Буданова, съпругата на директора на украинското разузнаване Кирило Буданов, беше хоспитализирана със симптоми на отравяне

Снимка: DW

Марианна Буданова, съпругата на шефа на украинските тайни служби, беше приета тази седмица в болница със симптоми на отравяне. Киев подозира, че зад това стои Москва. Какво е известно за случая?

В началото на тази седмица Марианна Буданова, съпругата на директора на украинското разузнаване Кирило Буданов, беше хоспитализирана със симптоми на отравяне. Това съобщиха във вторник, 28 ноември, няколко медии, позовавайки се на украинските тайни служби. Според здравните власти вероятно ще бъдат избегнати трайни последствия, защото натравянето е било установено навреме.

Говорителят на тайните служби Андрий Юсов потвърди, че Буданова е била натровена. По думите му лечението ѝ вече е приключило, но тя ще остане още няколко седмици под медицинско наблюдение. Съпругът ѝ Кирило Буданов не е бил засегнат.

Отровена с тежки метали?

Според бившия ръководител на службата за външно разузнаване на Украйна Валерий Кондратюк в кръвта на Марианна Буданова са открити следи от токсични субстанции. "Отравянето е било с тежки метали. Тестовете са показали наличие на арсен и живак", каза Кондратюк пред украински медии.

По думите му редица служители на тайните служби също имат симптоми на отравяне. "Не става дума за охранителите на Буданова, които са били с нея, а за високопоставени служители, ръководители на отдели, които се занимават конкретно с операциите в Русия и които работят в централата на разузнаването", обяснява Кондратюк. Тайните служби не потвърждават официално тази информация, но и не я отричат. ДВ също отправи въпроси към тях, но засега отговор не е получен.

Коя е Марианна Буданова?

За семейство Буданови не е налична много публична информация. Знае се само, че съпругата на директора на украинското разузнаване е родена в село Ставище в Киевска област, на 30 години е, по професия е психолог и е омъжена за Кирило Буданов от 10 години.

В интервю за списание Elle през октомври 2022 Буданова разказва, че се е запознала със съпруга си през есента на 2013 година, малко преди да започнат протестите, известни като Евромайдан, породени от изненадващото решение на тогавашното украинско правителство да не подпише Споразумението за асоцииране с ЕС. В края на протестната вълна започна незаконното анексиране на полуостров Крим и дестабилизацията на Украйна от страна на Русия. Точно от този момент нататък животът на Буданови се променил изцяло, тъй като от самото начало Кирило Буданов участвал в сраженията в Донбас и дори бил ранен два пъти. След като го посетила в болницата, Марианна започнала да доброволства, за да помага на ранени войници.

През 2020 година Марианна Буданова се кандидатира за член на Киевския общински съвет като част от партията на кмета на Киев Виталий Кличко УДАР (Украински демократичен алианс за реформи). Формацията обаче не успява да влезе в съвета. Година по-късно Буданова става съветничка на доброволни начала на Кличко и е отговорна за борбата срещу корупцията в младежката и спортната политика. "Всичко приключи на 24 февруари 2022", разказва Буданова пред списание Elle. Кирило Буданов по-късно е коментирал пред други медии, че съпругата му е "полицайка" и преподава психология в Академията на украинското вътрешно министерство.

Съвместен живот в държавните структури

Кирило Буданов и съпругата му са коментирали неколкократно пред различни медии, че след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, двамата практически са се преместили в офиса на разузнавателните служби и живеят там.

"Приготвихме се и отидохме в офиса му и оттогава не сме се прибирали. Не мога да кажа, че бяхме особено подготвени за това - бяхме си взели само документите, телефоните и дрехи за определен период от време", разказва Буданова. През август 2023 съпругът ѝ коментира пред "Радио Свобода": "Моето съкровище винаги е с мен, съпругата ми живее с мен по 24 часа в денонощието в офиса ми".

Опити за убийство и на Кирило Буданов

Това лято пресцентърът на украинското разузнаване съобщи, че Кирило Буданов вече е оцелял при десетки опити за убийство и продължава да е цел на руските служби и пропагандата на Путин. "Разбира се, взимаме всички възможни мерки за сигурност, това няма отражение върху работата му. В края на краищата смятам, че Путин и приближените му са тези, които трябва да се страхуват", каза говорителят на разузнавателната служба Андрий Юсов. Кирило Буданов преди е коментирал в интервю на украинския журналист Дмитро Комаров, че опитите за убийство за него са знак, че върши добре работата си.

Междувременно Андрий Юсов заяви, че Украйна предполага, че Русия е замесена в опита за отравяне на Марианна Буданова. "Разследването все още не е приключило, но това е основната хипотеза", каза Юсов.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: