Отидете към основна версия

3 250 112

Институт за изследване на войната: Украинската армия отблъсна руските бойни части край Бахмут и Авдеевка

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авдеевка-
  • бахмут

Руските сили продължават настъпателните операции близо до Бахмут на 1 декември, но не са направили потвърден напредък

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските войски продължават да провеждат настъпателни действия на направление Бахмут. Въоръжените сили на Украйна са изтласкали руските войски от позиции северно от Хромово и източно от Клещеевка и успешно контраатакуват в района на Авдеевка. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Геолокационни изображения, публикувани на 30 ноември, показват, че руските войски са напреднали на югоизток на 15 км североизточно от Купянск. Руски източници твърдят, че край Синковка се водят тежки боеве.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските войски са отбили руски атаки близо до Синковка и североизточно от Петропавловка, близо до Стелмаховка, Торски и в Серебрянското горско стопанство.

Според говорител на командването на въоръжените сили на Украйна руските войски са намалили интензивността на обстрела по Купянското и Лиманското направление, а по последното руските войски се прегрупират. Добавя се, че руските войски разполагат с голям запас от "планиращи бомби" и с тях нанасят удари по фронтовата линия Купянск-Лиман.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец твърди, че руските войски напредват на запад и юг от Кременная.

Боевете в Донецка област

Руските сили продължават настъпателните операции близо до Бахмут на 1 декември, но не са направили потвърден напредък.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец е заявил, че се твърди, че руските сили са превзели неопределени позиции северно от Богдановка, североизточно от Хромово и северно на13 км югозападно от Бахмут.

Руските бойци твърдят, че се бият по маршрут O0506 северно от Хромово и T0504. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са атакували неуспешно близо до Богдановка, Клещеевка и Андреевка.

Говорителят на Сухопътните войски на Украйна заяви, че руските войски са активизирали действията на целия източен фронт. Според съобщенията руските войски са прехвърлили части от 98-ма и 106-та гвардейска въздушнодесантна дивизия (ВДВ) от Лиман към позиции между Хромово и Богдановка, за да укрепят силите в района.

Рамзан Кадиров публикува кадри, на които се вижда как чеченският спецназ "Ахмат" и подразделенията на 4-та мотострелкова бригада на Руската федерация действат край Клещеевка.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските войски продължават настъплението си южно от Бахмут. Машовец твърди, че украинските войски са изтласкали руските войски от позиции северно от Хромово и източно от Клещеевка.

Геолокационни изображения, публикувани на 1 декември, показват, че руските войски са напреднали на изток и югоизток от Степово (3 км северозападно от Авдеевка).

Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските войски са извършили неуспешен щурм край Маринка и Новомихайловка. Вадим Астафеев, говорител на руската Южна група сили, е заявил, че руските сили са отбили две украински атаки близо до Маринка.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: