Отидете към основна версия

6 016 156

НАТО: Руската армия събира сили, готви се за сблъсък с нас

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин

Генералът е убеден, че времето е от съществено значение за НАТО, така че подготовката им за отбрана, тяхната готовност трябва да бъде по-бърза от възстановяването на Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия възстановява потенциала си и се готви за възможна конфронтация със Северноатлантическия алианс, заявява генерал-лейтенант Юрген-Йоахим фон Сандрарт, командир на Многонационалния корпус на НАТО Североизток в интервю за LRT.

"НАТО действа като отбранителен съюз и не представлява заплаха за Русия, но НАТО ще отговори, ако заплаха от Руската федерация доведе до настъпателна операция, вид нахлуване или нарушаване на нашата цялост", посочва генералът.

Според него НАТО е достигнал статута на цялостна колективна отбранителна система- самите страни домакини инвестират много в своята отбрана и те интегрират плановете си за вътрешна отбрана в отбранителните планове на НАТО. Държави, предоставящи войски като САЩ, Канада, Германия, Великобритания и други, също са инвестирали сериозни средства и са поели ангажименти.

"От гледна точка на Москва, разбира се, Сувалки (Североизточна Полша) пречка по пътя за свързване на Калининград с континентална Русия. От това заключавам, че това е ключов регион и трябва да сме сигурни, че Сувалкският пролом винаги остава отворен и осигурява свобода на движението и целостта на този регион“, заявява Юрген-Йоахим фон Сандрарт.

"Русия в момента до голяма степен е ангажирана с войната си срещу Украйна, но вече е започнала и ще продължи да възстановява своите способности отделно от войната в Украйна. Това представлява повишена заплаха за региона на Балтийско море".

"Грешка е да се мисли, че можем да се защитим от Русия само чрез закупуване на дронове и системи за противовъздушна отбрана. Бойното поле, както и досега, ще се определя от комбинацията от сухопътни, морски, въздушни и кибер сили", цитира РБК-Украйна част от интервюто с ген. Юрген-Йоахим фон Сандрарт.

Генералът е убеден, че времето е от съществено значение за НАТО, така че подготовката им за отбрана, тяхната готовност трябва да бъде по-бърза от възстановяването на Русия.

"Само ако Руската федерация счете нашата готовност за достатъчна, ние няма да позволим на Русия да се възползва от тази възможност, като създаде ефективен възпиращ фактор. И само надежден възпиращ фактор ще ни спаси от необходимостта да започнем война", добавя той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: