Отидете към основна версия

2 593 78

За 1 200 евро: Русия търси жени за щурмови отряди в Украйна

  • русия-
  • мобилизация-
  • жени-
  • украйна-
  • чвк-
  • владимир путин-
  • бахмут

Частни военни компании набират руски жени за военна служба на фронта в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското военно формирование "Еспаньола" предлага на жени договори за военна служба като снайперистки, лекарки и медицински сестри, свързочнички, както и в подразделения за воденето на бойни действия с дронове и в радиоелектронната война. За това съобщи изданието "Важните истории".

Публикация в канала на Телеграм от средата на ноември съобщава, че военнослужеща с кодовото име „Гроза“ (руски „Буря“) е била отличена като "боец от групата на специалното разузнаване", което коригира посоката на стрелба в сраженията срещу Украйна. Казва се и това, че тя е взела участие във военните операции по превземането на Бахмут.

Договори и заплати

Журналистка от "Важните истории" се свързала с един от администраторите на канала в социалната мрежа Телеграм, като е казала, че се интересува да бъде наета. Било ѝ обяснено следното : "Първият договор е за 6 месеца, от които един-два са предвидени за обучение. През това време се получават по 110-120 хиляди рубли (около 1200 евро). След това, в зоната на бойни действия, тази сума се умножава по две. Възможен е и втори договор за 3 месеца, който се обсъжда индивидуално", цитира изданието отговора на администратора.

Според представителя на „Еспаньола“ договорът се подписва с частната военна компания ЧВК „Редут“, в чийто състав влиза и въпросното формирование. Същевременно администраторът на канала е обяснил, че заповедта на руското Министерство на отбраната за автоматично удължаване на договорите до края на войната в Украйна не се отнася за "Еспаньола".

Военното формирование "Еспаньола" е учредено от руски футболни фенове, включително и такива с дяснорадикални възгледи. В това формирование има най-малко 150 души. Първоначално то се е представяло като "доброволческо подразделение", след което е било интегрирано във въоръжените сили на така наречената „Донецка народна република“ (ДНР). По-късно то е преминало под контрола на ЧВК "Редут". Военната компания, както пишат медиите, служи като един вид посредник в отношенията между руското Министерство на отбраната и различни други военни формирования, участващи във войната в Украйна. По-рано "Важните истории" разкриха, че друго формирование, подчинено на ЧВК "Редут" - доброволческият батальон „Борз“ (руски: "Вълк") - е започнал да набира жени. На тях им е било предлагано да се включат като снайперистки и операторки на дронове.

И жени от затворите на бойното поле

Основателката на правозащитния проект "Седящата Русия" Олга Романова неведнъж е казвала, че вербовчиците на руското Министерство на отбраната набират затворнички за войната в Украйна. Първите съобщения за това се появиха през пролетта на 2023 година. Според Романова и руския Генерален щаб вербовката се е извършвала в незаконно окупираните територии на Украйна.

По-късно масовото вербуване на жени от затвори започва да се извършва и на територията на Русия, твърдят Романова и доста медии. През август журналисти разговаряха с роднини на затворнички, наети от колонията ИК-7 в Новоуглянка, Липецка област. Според тях жените били подписали двугодишен договор с руското Министерство на отбраната. В същото време, според Романова, "жените в затвора са силно податливи на пропаганда". Те отиват на война, дори и с по-голямо желание от мъжете.

Договори за военна служба и мобилизация

През юни 2023 г. руските власти приеха законопроект, позволяващ на гражданите, които се намират в затворите, да подписват договори за военна служба при мобилизация, военно положение и водене на война. През ноември руското правителство включи хората, намиращи се в центрове за предварително задържане и затворите, в "специален военен регистър". Не е необходимо те да преминават през медицински и психологически прегледи за годност. Данните за това ще бъдат въвеждани без личното им присъствие и ще се актуализират поне един път в годината. По-рано затворниците не подлежаха на военен отчет.

Автор: Анатолий Арни

Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания