Отидете към основна версия

3 030 56

Лондон: Русия постоянно модернизира иранските дронове Шахед

  • русия-
  • шахед-
  • дрон-
  • украйна-
  • пейтриът

Въпреки това украинската ПВО продължава успешно да неутрализира по-голямата част от входящите оръжия, отбелязват от британското разузнаване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

От средата на 2023 г. Русия почти сигурно е подсилила доставените от Иран безпилотни летателни апарати камикадзе Shahed с подобни апарати, произведени в съоръжения в Русия, пишат от британското разузнаване в последната си сводка от сряда, 6 декември, в социалната мрежа X.

Сега почти сигурно Русия се опитва да внедри подобрения в дизайна на Шахед-ите въз основа на опита от използването им в бойни действия.

В края на ноември 2023 г. беше съобщено, че свален дрон от този вид е бил оборудван с украинска SIM карта и 4G модем. Това вероятно е руска импровизирана модификация за подобряване на насочването в реално време с помощта на клетъчни кули за намаляване на зависимостта от сателитна навигация.

Съществува реалистична възможност това също да е опит да се преодолеят украинските средства за електронна война.

Някои други произведени в Русия Шахеди вероятно са получили черно покритие, което затруднява визуалното идентифициране на пристигащите дронове през нощта.

Русия все по-често използва дронове камикадзе в големи нападения, целящи да унищожат украинската въздушна отбрана. Въпреки това Украйна продължава успешно да неутрализира по-голямата част от входящите оръжия, отбелязват от британското разузнаване.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: