Отидете към основна версия

1 636 18

85 процента от сърбите смятат, че побоят над жени е "личен проблем"

  • насилие над жени-
  • фемицид-
  • сърбия-
  • насилие-
  • жени

Огромен брой хора в страната възприемат домашното насилие като индивидуален проблем

Снимка: Shutterstock

Приблизително 85% от гражданите на Сърбия считат, че проблемът с насилието над жени е личен, според изявление на Гордана Предич, съветник в сръбското Министерство на културата, цитирана от белградската агенция Бета.

По време на конференция за противодействие на насилието над жени, Предич подчерта, че голям брой хора в страната възприемат домашното насилие като индивидуален проблем, в който не трябва да се намесват. Тя подчерта необходимостта от съобщаване за насилието преди да достигне до фемицид, вместо да се игнорира.

По думите на Предич, "неплатената работа" представлява значително бреме за жените, които губят двойно повече време от мъжете върху домакинските задължения. Тя подчерта икономическата зависимост на жените, които не могат да се образоват и да се грижат за себе си поради домашните отговорности.

Съветникът допълни, че в селските райони проблемът се изразява още по-силно, като три от четири жени работят без заплащане. Конференцията, озаглавена "Ключови предизвикателства пред равенството между половете в Сърбия: борбата против насилието над жени и признаването на неплатената работа", е част от кампанията "16 дни на активизъм против насилието над жени", свързана с международния ден за елиминиране на насилието срещу жените на 25 ноември.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: