Отидете към основна версия

15 443 187

С 5400 танка и 5 милиона снаряда: Путин тръгва към Армения и Молдова

  • украйна-
  • олександър коваленко-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • нато-
  • армения-
  • молдова-
  • танкове

За три години руската армия може да възстанови потенциала си. Не трябва да й го позволяваме.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Единственият начин Владимир Путин и Русия да бъдат спрени е победа на Украйна. Ако конфликтът бъде замразен сега, руската армия за 3 години ще може да се възстанови и да тръгне към Армения и Молдова. Това мнение изрази военно-политическият анализатор Олександър Коваленко, предаде Obozrevatel.

Замразяване на войната (дори краткосрочно) ще доведе до факта, че Русия ще може да натрупа сили да продължи кръвопролитието с втори вятър, който може да задуха в няколко посоки. Ясно е за чии интереси действат онези „глашатаи на мира“, които призовават за прекратяване на огъня. В края на краищата, докато Русия не бъде окончателно изтощена и победена на фронта, даването на почивка е самоубийствена инициатива.

Сега да предположим, че войната в Украйна е замразена за три години. В Русия има възможност да се възстановят загубите от войната и да се натрупа по-голям ресурс. Като се вземе предвид настоящият потенциал, в случай на пълно прекратяване на военните действия, потенциалът на руската армия след три години ще включва от 3600 до 5400 танка.

В момента ако говорим за производство на танкове, тогава думата "производство" не е правилна. Повечето от танковете, които в момента отиват в зоната на бойните действия в Украйна, са тези, които са били извадени от съхранение, преминали са възстановителен ремонт, модернизация - и в резултат на това са станали повече или по-малко боеспособни.

Ако Русия получи почивка сега, то след три години ще може да произведе и 5 милиона снаряда. След три години войната може да излезе и извън границите на Украйна. Основната цел за Москва е напълно да блокира достъпа на Украйна до Черно море и да получи сухопътен коридор до Приднестровието. От своя страна, това повдига въпроса за сигурността на Молдова.

В Черно море Русия ще възстанови криминалния си контрол върху акваторията и вътрешните води и ще може безопасно да увеличи присъствието си с допълнителна група бойни кораби. Освен това реваншизмът може да се разпространи в други страни и региони в близост до Русия, например в Южен Кавказ . Със сила Руската федерация може напълно да завземе територията на Грузия, да влезе в Армения и да реши въпроса за възстановяване на контрола над региона .

И този сценарий е толкова реалистичен, колкото и сценарият за нахлуване на Русия в балтийските държави. Литва, Латвия и Естония са в същата рискова зона като Молдова, Грузия и Армения.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 161 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: