Отидете към основна версия

15 787 144

Загубата на Авдеевка ще срине цялата украинска отбрана. Украински военен експерт обясни защо

  • украйна-
  • роман свитан-
  • авдеевка-
  • русия-
  • война-
  • фронт-
  • източна украйна-
  • владимир путин

Путин иска да превземе града преди края на годината, за да представи някаква победа на руската аудитория

Снимка: Головне управління розвідки МО України

Загубата на Авдеевка (Източна Украйна) ще срине целия украински фронт на изток. Това заяви в ефира на „Еспресо“ военният експерт и летец-инструктор Роман Свитан.

Загубата на града заплашва с разпадането на цялата отбранителна линия на изток и загубата на контрол над значителни територии на Донбас, посочи той. Причината е чисто географска.

„Самата Авдеевка е височина, върху която руснаците постоянно оказват натиск“, посочи Свитан. Окупаторите много добре осъзнават стратегическото значение на това, самият град като такъв не носи нищо от военна гледна точка. Свитан заяви, че ако украинската армия загуби Авдеевка, ще трябва да се изтегли на 20 километра западно до втората защитна линия Карловка-Очеретино. В низините ще е невъзможно украинската армия да постигне успех.

Тези 20 километра изтегляне могат да сринат целия фронт, защото после могат да паднат Маринка и Угледар. „Затова държим Авдеевка, тук няма политика. Това е чисто военна необходимост“, заяви Свитан. Ако украинците сега бъдат победени, обратно отвоюване на Авдеевка няма да е невъзможно, но ще е с цената на много жертви и техника.

За град Авдеевка от дълго време се водят тежки боеве. Путин иска да превземе града преди края на годината, за да представи някаква победа на руската аудитория, и затова хвърля вълна след вълна пушечно месо на фронта. И двете армии дават големи загуби в битката за Авдеевка. Точният им брой ще може да се разбере едва след края на войната.

И двете страни считат, че Авдеевка е от ключово значение за Русия с оглед на постигането ѝ на пълен контрол над двата източни региона – Донецк и Луганск, които Русия твърди, че е анексирала, но все още не контролира напълно. Авдеевка се счита за врата към град Донецк, разположен приблизително на 15 километра. Превземането на Авдеевка може да допринесе за повишаване на моралния дух на руснаците и да удари психологически украинските сили, които до този момент са постигнали само минимален успех в предприетата през юни контраофанзива.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 104 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: