Отидете към основна версия

4 362 16

САЩ: Действията на Китай са опасни

  • южнокитайско море-
  • филипини-
  • китай-
  • сащ-
  • тайван

САЩ подчертаха подкрепата си към Филипините и потвърдиха ангажимента си по договора за взаимна защита

Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ обвиниха Китай в намеса в морските дейности на Филипините и в дестабилизация на региона, призовавайки Пекин да прекрати своето "опасно и дестабилизиращо поведение" в Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.

Възникнаха нови обвинения между двете държави след инцидент по време на снабдителна операция на филипински кораби към атола втори Томас, където е разположена филипинска военна база.

Матю Милър, представител на Държавния департамент на САЩ, заяви, че препятстването на логистичните връзки към гарнизона и намесата в законните морски операции на Филипините "подкопават регионалната стабилност". САЩ настояха Китай да спазва арбитражното решение от 2016 г., което отхвърли големите китайски териториални претенции в Южнокитайско море.

В отговор, китайската брегова охрана призова Филипините да прекратят "провокативните си действия" и потвърди, че Китай ще продължи с "правоохранителни операции" в своите води. САЩ подчертаха подкрепата си към Филипините и потвърдиха ангажимента си по договора за взаимна защита.

Президентът на Филипините, Фердинанд Маркос-младши, нарече присъствието на кораби на китайската брегова охрана във филипински води незаконно и в нарушение на международното право. Външното министерство на Филипините изрази протест срещу "агресивните действия" на Китай и извика китайския посланик в Манила.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини