Last news in Fakti

21 Юни, 2024 14:04 1 889 18

Китай все по-агресивен: какво става в Южнокитайско море?

  • южнокитайско море-
  • китай-
  • филипини-
  • кораби-
  • сащ-
  • украйна-
  • тайван

Наблюдатели предупреждават за ескалация, при която биха могли да бъдат въвлечени и САЩ

Китай все по-агресивен: какво става в Южнокитайско море? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След последния сблъсък между тежковъоръжената китайска брегова охрана и военноморските сили на Филипините в Южнокитайско море, бе публикувано видео в интернет. На него се вижда как китайски войници взимат на абордаж филипински моторни лодки, изхвърлят от борда товарите, заплашват екипажите с брадви и ножове и после отвличат плавателните съдове. Тези гледки свидетелстват за това, че китайската брегова охрана действа много по-агресивно, отколкото при предишни конфликти, коментира германската обществена телевизия АРД.

Китайското ръководство обаче отрича станалото. Лин Цзян, говорителят на външното министерство в Пекин, заяви, че китайската брегова охрана е действала професионално и сдържано, като целта е била да се спре незаконният риболов.

Китай е в конфликт с държавите от региона

Но видеокадрите показват нещо друго, пише АРД и цитира позицията на Филипините, според която осем китайски моторни лодки са нападнали две надуваеми лодки на филипинските военноморски сили в понеделник, а на един филипинец му е бил отрязан палецът.

От Манила твърдят още, че филипинските лодки са искали да докарат продоволствия в плитчината Томас Втори. Рифът Рен'ай в Южнокитайско море беше присъден на Филипините от Арбитражния съд в Хага през 2016 година. Но Китай не се съобразява с това решение. Комунистическото ръководство не признава съда и изявява претенции над почти цялото Южнокитайско море. Това вкарва Китай в конфликт с повечето държави от Югоизточна Азия, граничещи с морето. Напоследък там зачестиха сблъсъците с Филипините, припомня германската обществена медия.

Китай е окуражен от войната срещу Украйна?

Продължаващата война в Украйна показа ясно, че международната общност има твърде ограничена дееспособност, казва политологът Балаш Санто от университета Чулалонгкорн в Тайланд. Според него това е сигнал към Китай, че при определени обстоятелства може да остане безнаказан, дори и да се държи агресивно.

"Тъй като Европа е заета с войната в Украйна, а САЩ са все по-заети с предстоящите избори, Китай би могъл да стигне до заключението, че условията са благоприятни и за по-агресивни действия в Южнокитайско море", казва Санто. Високопоставени американски представители осъдиха поведението на Китай като "провокативно" и "ненужно" и предупредиха, че не бива да се стига до ескалация. АРД припомня, че САЩ имат договорно задължение да защитават Филипините. Преди повече от 70 години двете държави са сключили съюз за сигурност. Освен това Филипините имат партньорства в областта на сигурността и с други държави, включително с Европейския съюз.

САЩ едва ли желаят да бъдат въвлечени

"САЩ потвърдиха ангажимента си към Филипините, но това е по-скоро метод за сплашване, отколкото готовност да бъдат въвлечени в конфликт с Китай", казва политологът Санто пред АРД. По-вероятно е Китай и занапред да се възползва от позицията си и международното положение, за да оказва натиск над Филипините, с цел да получи евентуално някакви отстъпки и предимства в Южнокитайско море. Въпреки това остава въпросът какво ще се случи, ако при подобен сблъсък бъдат убити войници.

Преди три седмици филипинският президент Фердинанд Маркос младши отправи категорично предупреждение към Китай. Ако филипинец загине в резултат от умишлени действия на Китай, Филипините ще разглеждат това като "военен акт" и ще реагират по съответния начин, заяви той.

Автор: Бенямин Ейсел (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    21 4 Отговор
    Да попитам.
    Руските подводници и кораби още ли са около Куба или си бръмчат в мексиканския залив.

    Коментиран от #13

  • 2 Само питам

    21 1 Отговор
    Къде са видеокадрите ?
  • 3 не разбрал

    20 1 Отговор
    Филипинските военоморски сили , и те ли са с гумени лодки подарени от краварите като нас ?
  • 4 Южнокитайско море

    20 2 Отговор
    Не съм чул за Филипинско море.
  • 5 Бърнс

    5 20 Отговор
    Долу китайската комунистическа партия

    Коментиран от #8

  • 6 Евроатлантик

    14 1 Отговор
    САЩ и ЕU да бегат да защитават Филипините!
  • 7 Престой световната нагласа

    18 1 Отговор
    Той Путин маркира вече територията а Китай само я поглежда 😝 споко бе хора още има време и БРИКС е в играта започва промяната на световния ред,,,,

    Коментиран от #11

  • 8 Китаец

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бърнс":

    Що бе ! На мен ми харесва да е отгоре! Знаеш ли как хубаво язди!:)
  • 9 да де

    18 1 Отговор
    Любимия номер на обора да мъти водата навсякъде и после да се прави на света вода ненапита и да обвинява другите.
  • 10 китайски балон

    14 2 Отговор
    Не Китай, а САЩ подгряват и мътят водата там!
  • 11 хаххаха

    2 14 Отговор

    До коментар #7 от "Престой световната нагласа":

    Опаа те един със световния ред. Някога такива се оградиха с ограда. За да си въртят там световния си ред. После за малко не изпупукаха от глад. Тичаха даже и американците да им носят хляб. Вместо да оставят естествения отбор да си свърши работата. Тия чайниците и те караха с паница ориз на ден. Добре че запада тръгна да им купува ментетата. Иначе щяха да се самоизядат.
  • 12 Морето е ЮжноКитайско???

    13 1 Отговор
    Не Филипинско, нито Тайванско!?
  • 13 Резил

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    По добре питай дали не са потънали. Ако обърнеш внимание на видеото. Ще видиш точно под тия дето козируват. Че липсва парче от обшивката на подводницата. Отдолу е ръжда ръджавелник таралянка ядрен реалтор из океана.
  • 14 хмм

    5 1 Отговор
    тези проклети и хи луди китайци пак се заяждат със свободните демократични американски миротворци. Как никой не ще да бъде спасен от американци и да плаща американския безкраен дълг.
  • 15 Мия чинии

    8 0 Отговор
    Южно , Източно и Сверно Китайски морета принадлежат на КИТАЙ !

    Коментиран от #16

  • 16 аххаха

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мия чинии":

    То и кърджали е турско. Само едни джендъри пречат.Ама това скоро ще свърши.

    Коментиран от #18

  • 17 Иван

    1 0 Отговор
    Дания става все по-агресивна в Балтийско море.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания