Отидете към основна версия

3 002 149

Володимир Зеленски във Вашингтон: Трябват ни спешно оръжия

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • джо байдън-
  • русия-
  • война

Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви пред репортери в понеделник, че посещението на Зеленски идва в критичен момент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски започна бързо посещение във Вашингтон в понеделник, като предупреди в реч в Университета по отбрана, че Русия може да воюва в Украйна, но нейната "истинска цел е свободата“ в Америка и по света. Той също отправи лична молба към Конгреса да излезе от задънената улица и да одобри продължаване на подкрепата за Украйна, пише Associated Press.

Времето му във Вашингтон, което ще включва срещи във вторник в Белия дом и с Конгреса, е част от усилията на администрацията на Байдън в последната минута да убеди законодателите да приемат законопроект за допълнително финансиране, тъй като служители предупреждават, че парите за Украйна са на привършване.

Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса 61,4 милиарда долара за военновременно финансиране за Украйна като част от пакет от 110 милиарда долара, който включва също пари за Израел и други приоритети на националната сигурност. Но искането е въвлечено в дебат за имиграционната политика на САЩ и сигурността на границите. САЩ вече предоставиха на Украйна 111 милиарда долара за борбата ѝ срещу руската инвазия от 2022 г.

"Ако има някой, вдъхновен от нерешените проблеми на Капитолийския хълм, това е само (руският президент Владимир) Путин и неговата болна клика“, заяви Зеленски пред аудитория от военни лидери и студенти в Националния университет по отбрана. "Украинците не са се предали и няма да се предадат. Ние знаем какво да правим. И можете да разчитате на Украйна. И се надяваме също толкова, че можем да разчитаме на вас“.

Министърът на отбраната Лойд Остин, който представи украинския президент, увери, че ангажиментът на Америка към Украйна е непоклатим и подкрепата за войната е от решаващо значение за гарантиране на сигурността на САЩ и техните съюзници.

"Ангажиментите на Америка трябва да бъдат спазени. Сигурността на Америка трябва да бъде защитена. И думата на Америка трябва да бъде спазена“, заяви Остин.

По думите му, Зеленски е "живо доказателство, че лидерството на един човек може да помогне за сплотяването на изправена пред затруднения демокрация и да вдъхнови свободния свят и да промени хода на историята“.

Тъй като Конгресът е в последната седмица преди да излезе във ваканция за празниците, остават въпроси дали републиканците ще се съгласят на споразумение относно бъдещи кръгове на финансиране за Украйна или Израел без отстъпки от Белия дом по отношение на сигурността на границите, тъй като незаконните пресичания нарастват. Но всеки граничен пакет също крие риск да отблъсне някои демократи.

Това е третото посещение на Зеленски във Вашингтон от началото на войната и той се появи облечен със запазената си армейска зелена риза с дълъг ръкав — украсена с надпис "I’M UKRAINIAN“. Неговата лобистка задача обаче става все по-трудна и има голяма разлика от триумфалното посрещане, което получи на Капитолия миналата година.

Той отбеляза, че преди 82 години на този ден САЩ влязоха в битка в Европа, когато тогавашният президент Франклин Д. Рузвелт подписа обявяването на война срещу Германия. Сега, заяви той, докато войната бушува в неговата страна, въпреки че САЩ нямат войски на място в Украйна, те доставят критично необходимите оръжия и оборудване.

"Всеки от вас тук разбира какво означава един войник да чака боеприпаси, да чака седмици, месеци, без да знае дали изобщо ще дойде подкрепа“, отбеляза той пред публиката в университета. "Когато свободният свят се колебае, тогава празнуват диктатурите“.

Зеленски се срещна в понеделник и с Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. В изявление Георгиева каза, че "навременното и предвидимо“ финансиране за Украйна е от решаващо значение за поддържането на икономическите печалби на страната и нейните планове за прилагане на финансови реформи и поддържане на финансова стабилност.

Според Министерството на отбраната на САЩ остават около 4,8 милиарда долара в президентските правомощия за изтегляне на средства, които изтеглят оръжия от съществуващите запаси в САЩ и ги изпращат бързо на фронта на войната, и около 1,1 милиарда долара остават финансиране за попълване на военните запаси на САЩ.

Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви пред репортери в понеделник, че посещението на Зеленски идва в критичен момент.

"Това е точно подходящият момент да посрещнем президента Зеленски в града, за да проведем тези дискусии, поради случващото се в Украйна, увеличената активност, която виждаме от руските въоръжени сили с наближаването на зимата, но също и това, което се случва на Капитолийския хълм“, заяви Кърби.

По думите му, Байдън ще изясни на Зеленски, когато се срещнат, че Белият дом стои твърдо на искането за допълнителен бюджет. Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс заяви, че висшата Служба за управление и бюджет, Съветът за национална сигурност и служителите по законодателните въпроси на Белия дом продължават да настояват за финансирането.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 47 гласа.

Свързани новини