Отидете към основна версия

16 037 197

Терор, невиждан от десетилетия: какво ще се случи, ако Путин победи Украйна

  • украйна-
  • терор-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • украинци-
  • володимир зеленски-
  • foreign policy-
  • форин полиси-
  • окупация

Една руска победа може да доведе и до колапс на европейската колективна сигурност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Тъй като украинската контраофанзива е в застой и финансирането на помощта за Украйна в Конгреса на САЩ се бори да получи одобрение, някои анализатори започнаха да говорят за повратна точка във войната, която може да доведе до поражението на Украйна и победата на Путин. Въпреки че ситуацията на фронта все още далеч не е тежка, тя може бързо да се влоши поради липсата на значителна военна подкрепа от Съединените щати.

За такъв сценарий пише Foreign Policy. Ако Русия спечели войната, украинците ще бъдат изправени пред терор в мащаб, невиждан в Европа през последните десетилетия. Една руска победа може да доведе и до колапс на европейската колективна сигурност. В същото време това може да насърчи страни като Китай да променят граници със сила (в контекста: война срещу Тайван).

Много анализатори вече са описали тези широкообхватни рискове за сигурността. Но те са доста бледи в сравнение с ужасните последици от руската победа за Украйна и украинските жители. И за привържениците, и за противниците на помощта за Украйна е важно да знаят какви последствия ще има това, пише изданието, цитирано от агенция УНИАН. За да разберете през какво ще трябва да премине Украйна, ако Русия обърне хода на събитията, най-добре е да започнете с това, което всъщност казват руснаците.

Владимир Путин заяви, че украинската държава няма бъдеще, и обяви намерението си да „превъзпита“ украинския народ ида го излекува от русофобията и историческите фалшификации. Дмитрий Медведев говори, че Одеса е руски град, че Зеленски е узурпатор, както и че украинският език не е истински. Други руски пропагандисти пък възхваляват изнасилванията на украинци и разрушаването на цели градове.

В тези коментари виждаме очертанията на жестокостите, които очакват украинците под пълна или почти пълна руска окупация. Можем също така да проектираме ефекта от руска победа чрез зверствата, които вече са широко разпространени в окупираните от Русия територии.

Русия не само освобождава окупираните региони от украинци, но и ги заменя с руски заселници – трагично продължение на съветските и руските имперски практики на системна депортация, колонизация и русификация. В украинския град Мариупол, където руската офанзива убиха десетки хиляди цивилни и унищожиха 50% от жилищния фонд на града, наскоро бяха построени няколко нови жилищни сгради. Някои от тези жилища са обявени за продажба.

В окупираните от Русия украински територии наблюдаваме системен тормоз над украинското население, изнасилвания, побой, мъчения и всякакви зверства. Сред жертвите са местни служители, учители, представители на православната църква на Украйна, активисти на обществени организации и участници в териториалната отбрана на Украйна. Русия създава филтрационни лагери, а освен това отвлича хиляди деца от родните им места.

В допълнение, може би ключовата част от живота под окупация е политическото образование и милитаризацията на младежта. В окупираните територии политически банери и плакати, пропагандиращи „руския патриотизъм“, са навсякъде. Новите детски учебници заличават украинската история и проповядват омраза към украинското ръководство. Украинският език се премахва от по-голямата част от образователната система.

Ако Украйна загуби, руснаците ще накажат, репресират, заглушат или превъзпитат почти цялото украинско общество. Ще има и масови арести. Ако се стигне до сериозно въстание, нивото на репресиите само ще се разшири и задълбочи.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 179 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: