Отидете към основна версия

6 109 122

Всички украинци на възраст 25-60 години, заминали в чужбина, ще получат призовка за армията

  • украйна-
  • рустем умеров-
  • русия-
  • война-
  • украинци-
  • мобилизация-
  • военна служба-
  • чужбина-
  • призовка-
  • зсу

По думите на Умеров са предвидени санкции за тези, които откажат да се приберат. Не е ясно какви.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военният министър на Украйна Рустем Умеров заяви в интервю за германския вестник BILD, че всички украински мъже зад граница на възраст между 25-60 години ще получат призовка за армията.

„Искаме справедливост за всички, защото говорим за собствената си страна. Ще им изпратим призовка. Да служиш на страната си не е наказание, а чест“, каза Умеров. Всички украински мъже на военна възраст трябва да получат призовка, изискваща да се явят в мобилизационен център на ЗСУ, посочи той.

Умеров заплаши със санкции тези, които не се явяват при повикване. Все още обаче не е ясно какви ще са те. „Все още обсъждаме какво да се случи, ако не дойдат доброволно“, каза той. Според Die Welt по време на разговора Умеров е говорил за „покана“ към украинците да се присъединят към армията, но е дал да се разбере, че ще последват санкции за онези, които не откликнат на нея.

Интересно е, че пресслужбата на Министерство на отбраната на Украйна отрече думите на министъра. От пресцентъра на ведомството посочиха, че в дневния ред не се обсъжда привикването на военна служба на украинците, които в момента се намират извън страната, предаде Meduza.

По-рано тази седмица на пресконференция в Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение. Украинският лидер каза, че се очаква представителите на висшето военно командване и правителството да обсъдят "доста чувствителния въпрос за мобилизацията" и след това той да бъде разгледан и от парламента.

В интервюто Рустем Умеров каза още, че е убеден на "100 процента", че украинските въоръжени сили през следващата 2024 година ще успеят да си върнат Крим - полуостровът, който беше анексиране незаконно от руските терористи преди близо десет години. Умеров подчерта, че това е стратегическата цел на Киев. "Днес Руската федерация е от тъмната страна на света. И което е по-важно, режимът на Путин е осъден от целия цивилизован свят. Няма съмнение, че ще победим“, каза Умеров, който е потомък на кримски татари.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: