Отидете към основна версия

1 088 32

Украинските деца копнеят да се върнат в класната стая

  • украйна-
  • деца-
  • онлайн обучение-
  • класната стая-
  • фронтова линия

Войната в Украйна принуди деца, които живеят близо до фронтовата линия да учат онлайн

Снимка: Shutterstock

Седнала сама в спалнята си, украинската третокласничка Арина Херасимова създава образ на самотата, докато гледа учителката си и съучениците си на екрана.

"Бих искала да ходя на училище, на уроци. Да играя с приятели през междучасията, а не да седя вкъщи", казва тя.

Осемгодишната Херасимова живее близо до фронтовата линия на руската инвазия в Украйна, която принуди много местни деца да учат онлайн.

Войната е лишила най-вече по-малките ученици от възможността да започнат обучението си, както повечето им връстници в други страни.

Първо коронавирусът наруши дневния график на Арина, а след това дойде и руската инвазия през февруари 2022 г., според 32-годишната ѝ майка Ирина, която казва, че някога активното дете е видимо тъжно.

"Сега я гледам и тя напълно се е променила", казва тя. "Тя не иска да прави нищо".

Сраженията бушуват на 25 мили (40 км) от техния град Славянск в източната част на Донецка област, който е под редовна заплаха от руски въздушни удари.

Учителката на Арина напомня на учениците си, че часовете се прекратяват временно, ако се включи сирена за въздушно нападение.

Директорът на местното училище Анатолий Похорелов заяви, че учебните занятия в районите на фронтовата линия като Славянск ще останат отдалечени, докато не бъдат построени по-добри бомбоубежища - или докато войната не приключи.

В североизточната част на Харковска област, която граничи с Русия, властите са започнали да изграждат силно укрепени подземни училища, за да могат децата безопасно да се върнат към обучението си.

"Може би когато Украйна си върне голяма част от територията си или цялата територия, ще можем да говорим за смесено или присъствено обучение", каза Похорелов. "Но в момента нямаме тази възможност."

В резултат на това както учениците, така и техните родители казват, че липсата на лично общуване се е отразила сериозно на психическото и социалното благополучие на децата.

"В училище и в детската градина беше много по-забавно, отколкото онлайн", казва третокласничката Ангелина Бондаренко, на 8 години, която се е върнала в Славянск миналия месец за първи път от март 2022 г. насам.

"В училище имах приятели, като Лиза, бяхме две приятелки. Като близнаци."

И Ангелина, и Арина никога не се срещат със съучениците си, познават ги само от малките им изображения в интернет - необичайна ситуация, като се има предвид, че повечето деца създават първите си истински приятелства в училище.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: