Отидете към основна версия

1 991 35

Само надолу! Войната в Газа почти унищожи рейтинга на Бенямин Нетаняху

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • газа-
  • хамас

Нетаняху обеща да смаже "Хамас" след нападението на 7 октомври в Южен Израел, при което 1200 души бяха убити, а 240 отвлечени в Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само 15% от израелците искат премиерът Бенямин Нетаняху да остане на поста след края на войната срещу "Хамас" в Газа, сочат данни от проучване на Израелския институт за демокрация, цитирани от Ройтерс.

Нетаняху обеща да смаже "Хамас" след нападението на 7 октомври в Южен Израел, при което 1200 души бяха убити и 240 отвлечени в Газа. Израелските сили опустошиха голяма част от Газа в своята почти тримесечна ответна офанзива. Той подчерта, че интензивният военен натиск е от жизненоважно значение, за да се гарантира, че останалите 129 заложници, които все още са задържани в Газа, ще бъдат освободени.

В допитването, проведено от Израелския институт за демокрация (IDI), 56% от запитаните посочват, че продължаването на военната офанзива е най-добрият начин за възстановяване на заложниците, докато 24 на сто смятат, че сделка за размяна включва освобождаването на още хиляди палестински затворници от израелските затвори би било най-добре.

Само 15% от респондентите искат Нетаняху да бъде министър-председател след края на войната. Неговият политически съперник и настоящ партньор във военния кабинет, центристът Бени Ганц, получава подкрепа от 23 на сто от интервюираните. Около 30% не са посочили предпочитан лидер.

Анкетата е проведена сред 746 респонденти в периода 25-28 декември.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини